ЕРАЗЪМ+

Свързано изображениеОТЧЕТ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕРАЗЪМ+ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ Резултат с изображение за SEE MORE BUTTON GIF

Отчет на дейността по проект
ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428

На 15. и 16. 10.2018г. се проведе финалната среща на екипа по проект ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428.
Участниците от Полша, Франция и Италия бяха посрещнати в 105. СУ „Атанас Далчев” с питка, танци, тарантела и гайда.
На финалната среща представителите на страните участнички по проекта отчетоха дейностите и резултатите от тях. Най-важният резултат е , че събудихме интереса към буктрейлъра и фестивалите, посветени на тази нова форма на представяне на книгите, ще продължават и в трите страни..
Успоредно с финалната среща се провежда и последната мобилност в нашата страна, която ще продължи от 14. до 20.10.2018г. с ученици от Италия и Франция. Те, заедно с приятелите си от
105. СУ, ще имат възможност да се запознаят с красотата на България.
Екскурзия Пловдив /PL V EDIV/
Посетихме най-старият град в Европа, пазещ духа на Българското възраждане. Експозициите в Етнографския музей ни дадоха възможност да надникнем в едно отдавна отминало време.
Разгледахме църквата „Св. Константин и Елена”, Античния театър и Римския стадион. 3D филмът позволи на всички да се потопим в духа на онази епоха, в която Римският стадион е заемал важно място в живота на древния град.
Топъл есенен ден, калдъръмени улички, усмивки на приятели, един прекрасен град и много спомени!

Екскурзия Копривщица по проект

ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428

 

  Още с влизането в града ни обгърна атмосферата на възрожденска България.

   Посетихме музея на хляба и попаднахме в един калейдоскоп от емоции, нови знания и духа на старото време.

   Всеки омеси питка и направи цвете от хляб. Всички заедно играхме народни хора. Взехме за спомен това, което направихме – хляб, който може да издържи десет години.

   Разходихме се из града, направихме много снимки и събрахме спомени, които винаги ще топлят сърцата ни.

Екскурзия Рилски манастир по проект

ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428

 

  Рилският манастир ни посрещна, обгърнат от феерия от цветове. Есента беше обагрила всеки лист и планината изглеждаше като нарисувана.

  Деветнадесети октомври е храмовият празник на манастира – денят на Св. Иван Рилски. Хора от целия свят се бяха стекли в християнската обител.

  Разгледахме историческия музей към манастира, а след това и църквата.

  Беше чудесен ден и светъл християнски празник, който докосна душите ни.

На 23.03.2018 г. в България ще се проведе ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ЗА БУКТРЕЙЛЪРИ организиран от 105.СУ „Атанас Далчев“ гр. София в партньорство с Италиански културен институт, Издателство Клет България, Асоциация на Кеймбридж училищата и издателство Сиела, на който ще бъдат наградени буктрейлърите на ученици от училища в България. Национално жури ще избере и 5 буктрейлъра, които да участват в конкурса на европейско ниво.
За допълнителна информация: тел.+359 878 939 710, ел.поща: booktrailer.bg@gmail.com.Настаняване в залата и регистрация на място – 17:30 ч., начало на фестивала – 18:00 ч. в Сити Март Арт Център, адрес: бул. „Янко Сакъзов“ № 30.
За участие във фестивала като гост, зрител или участник се попълва онлайн регистрационна форма, която е задължителна.
Елате като зрител, за да гледате, като гост, за да се информирате, като участник, за да спечелите!
Поканата е за ученици, родители, учители, директори на училища и всички, които считат инициативата като подкрепа на грамотността и желанието у младите хора да четат книги!

регистрационна форма: https://docs.google.com/…/1FAIpQLScCEjJyoLRIY8c0bJ…/viewform

Нашите приятели и дългогодишни партньори от Италианския културен институт осигуриха допълнителни награди за учениците създали буктрейлъри по книги на италиански автор! А един от тях ще спечели и тяхната СПЕЦИАЛНА награда – курс по италиански език към италианския културен институт!

Фестивалът достига до Вас с подкрепата на Асоциация на Кеймбридж училищата в България.

Наградният фонд е осигурен от Издателство КЛЕТ България и Издателство Сиела.

На 28.02.2018 г. ученици и учители от 105. СУ „Атанас Далчев“ представиха работата си по проект ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428

Благодарение на експертите по чужди езици и по български език и литература, които организираха събитието, представители на различни столични училища се събраха в любезно предоставената от 35. СУ „Добри Войников“ зала за събития, за да научат повече за използването на буктрейлърите като иновативен начин за представяне на книга в часовете по литература, чужди езици и ИКТ.

Участниците в проекта споделиха в непринуден разговор свои впечатления, лични преживявания и опит в изработването на буктрейлъри. Гостите имаха възможността да видят различни трейлъри, класирали се на призови места в предишни издания на Европейския филмов фестивал за буктрейлъри и в края да зададат въпроси относно предварителната техническа подготовка и подробностите за конкурса.

В края на събитието всички си пожелаха успех за новия фествал!

Фестивалът за буктрейлъри в България се организира от 105. СУ „Атанас Далчев“ и ще се проведе на 23.03.2018 г. в зала Сити Марк Арт Център на адрес – бул. „Янко Сакъзов“ № 30 от 18:00 ч.

Могат ли учениците да направят трейлър?

  Как книгите, докоснали душата на  читателя, могат да „оживеят”?

  Дали твоята гледна точка за прочетеното може да мотивира други хора да прочетат творбата, която те е развълнувала?

Възможно ли е един проект да обедини обучението по чужди езици, часовете по литература и ИКТ?

  Учениците от 105.СУ „Атанас Далчев” /гр. София/ имат отговорите на тези въпроси и са готови да ги споделят със своите връстници и техните учители!

От една година училището работи по иновативен проект ERASMUS+  KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428 съвместно с Природо-математическия лицей „А. Калини“/ гр. Бреша-Италия/ в сътрудничество с френския лицей „Албер Камю“/гр. Фрежус/ и институт „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych“/гр. Нови Тарг- Полша/. Този проект среща ученици от различни страни, за да представят своята гледна точка за книги, които са прочели, с помощта на съвременни аудио-визуални средства.

Целта на проекта е да разшири използването на буктрейлъра като средство за насърчаване на четенето. 

   Каним Ви да се присъедините към XI европейско издание на BOOKTRAILER FILM FESTIVAL. Да вземете участие в конкурса за създаване на буктрейлъри на книги. Възможността да изразят визуално впечатленията си от едно произведение ще мотивира учениците да четат повече, ще им създаде умение да извличат акцентите в творбата, да ги визуализират и едновременно с това да привличат повече читатели.

  В конкурса на Booktrailer Film Festival могат да участват отделни ученици, групи от ученици или цели класове от средните училища, които трябва да се регистрират онлайн чрез формуляр, който ще е активен на страницата www.booktrailerfilmfestival.eu от 15 януари до 12 март 2018 г.

   Изборът на книга за преработване е свободен.

 Буктрейлърът:

  • Не трябва да има продължителност над 2 минути, вкл. финалните надписи.
  • Не трябва да съдържа материал, подлежащ на авторски права и/или права за интелектуална собственост, обвързани с трети лица.
  • При записването ще получи и ще разполага с линк в платформата от 15 януари до 12 март 2018 г., след като е публикуван с достъп само за тези, които знаят линка, в собствен канал в You Tube.
  • Трябва да не е показван никъде до момента.
  • Не трябва да е разпространяван, в противен случай се предвижда изключване от участие в конкурса.
  • Може да бъде на всякакъв език.
  • Трябва да има субтитри на английски език, качени във филма, следвайки процедурата, предвидена от YouTube , а не на програмата, използвана при изработката на буктрейлъра. Използва се YouTube, за да се въведат субтитрите с възможност да се изключват по желание.
  • Трябва да бъде плод на самостоятелния труд на ученика/учениците. Преподавателите могат да поощряват и стимулират участника/участниците/ по време на работата
  • Трябва да има заглавие, отговарящо на заглавието на книгата.

   Цялата информация за условията и процедурата по качване на трейлърите можете да намерите на официалната онлайн платформа по проекта на следния електронен адрес: www.booktrailerfilmfestival.eu

  Формулярът за записване трябва да се попълни във всяка негова част, като се включват резюме на разглежданата книга  и разрешение за разпространение на буктрейлъра.

   На 23.03. 2018 г. в България ще се проведе ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ЗА БУКТРЕЙЛЪРИ организиран от 105.СУ „Атанас Далчев“ гр. София, на който ще бъдат наградени буктрейлърите на ученици от училища в България. Национално жури ще избере и 5 буктрейлъра, които да участват в конкурса на европейско ниво. Повече информация и цялата програма за фестивала през месец март ще бъдат публикувани на страницата на училището в края на месец февруари.

  Европейският фестивал ще се проведе през месец април в гр. Бреша, Италия.

   За допълнителна информация: тел.+359 878 939 710,  ел.поща:  booktrailer.bg@gmail.com

Резултат с изображение за ERASMUS Резултат с изображение за BOOKTRAILER FILM FESTIVAL

 

 

„Най-добрият киносалон в света е мозъкът, и ти разбираш това, когато четеш хубава книга. “ Ридли Скот

Здравейте, ние, учениците и учителите от 105. СУ „Атанас Далчев“ работещи по проект ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education, искаме да ви разкажем за прекрасната ни работна екскурзия в Сапарева баня през този уикенд, благодарение на която се научихме как да бъдем още по-отговорни към това което правим, как да работим в екип и да си помагаме взаимно. 
Целта на работната екскурзия беше да разпишем план за действие и да разпределим задачите, свързани с организацията на първия ученически Буктрейлър филм фестивал в България. Успяхме да свършим чудесна работа и успоредно с това имахме време за себе си, за съвместни забавления, игри и рефлексии, чрез които да се опознаем повече и да оценим уникалната личност на всеки от нас.
На тръгване от София, в петък сутринта (09.02.2018г.), прекарахме няколко часа в NU Boyana Film Studios, където разгледахме декори и научихме нови и любопитни факти директно от „кухнята“ на филмовата индустрия. Наш водач в това приключение беше г-н Ивайло Грънчаров, директор на колежа за кинокадри FilmForge към киноцентъра, който ни разказа вълнуващи истории и дори, за наш невероятен късмет, уреди да ни допуснат в закрито студио по време на заснемането на сцени за нов чуждестранен филм! 


След това отпътувахме към нашата крайна дестинация – Сапарева баня и веднага щом пристигнахме оставихме куфарите, запретнахме ръкави и се захванахме за работа. Под ръководството на г-жа Нина Серкова си направихме план, разделихме го на главни задачи и чрез методът за провеждане на конструктивни разговори „Световно кафене“ се разпределихме в по-малки групи. Всяка си избра една по една задача, свързана с фестивала, след което, на ротационен принцип, всяка следваща група надграждаше разписаното от предишната с нови и нови идеи.

След двата дни, в които планирахме, събирахме информация и обсъждахме идеи, можем да кажем,че вече сме професионалисти в разписването на план за голямо събитие! Разбира се, помогна ни и опитът ни като доброволци в две големи конференции през миналата година.


В последната вечер, посветена на литературата, г-жа Миглена Вергилова организира рецитал. Беше прекрасно, защото всеки имаше възможност да се изяви по различен начин – с авторски, любими или импровизирани на момента стихове.
И да, истина е, че за първи път се връщаме уморени от екскурзия, но колко сладка е умората от добре свършената работа!
Всички сме доволни от постигнатото и сме мотивирани да продължим да работим на високи обороти, въоръжени с ентусиазъм и с желание да творим, готови да реализираме фестивал, на който да споделим с други връстници и учители от цяла България идеята за създаване на буктрейлъри!
Очаквайте ни скоро с нова информация за проекта!
Фестивалът ще се състои на 23 март, все още няма да издаваме мястото на провеждане, програмата и часа за среща, но обещаваме, че ще бъде вълшебно преживяване!

 

От една година 105 СУ „Атанас Далчев“  работи по иновативен проект ERASMUS+  KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428 съвместно с Природо-математическия лицей „А. Калини“/ гр. Бреша-Италия/ в сътрудничество с френския лицей „Албер Камю“/гр. Фрежус/ и институт „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych“/гр. Нови Тарг- Полша/. Този проект среща ученици от различни страни, за да представят своята гледна точка за книги, които са прочели, с помощта на съвременни аудио-визуални средства.

Целта на проекта е да разшири използването на буктрейлъра като средство за насърчаване на четенето. Бенефициенти са учениците от участващите средни училища, които непряко се възползват от уеб-интерактивна платформа и имат възможност за участие в Европейски буктрейлър филм фестивал в гр. Бреша, Италия, както през първата, така и през втората година на проекта.

На 07.04.2017  г. Любомир Живков от 9 „б“ клас на 105. СУ „Атанас Далчев“ спечели първата награда на международното учителско жури на Европейския филмов фестивал за буктрейлъри проведен в гр. Бреша, Италия.

През месец март 2018 г. ученици и учители от 105. СУ „Атанас Далчев“ ще организират Национален ученически фестивал за буктрейлъри в гр. София.

През месец април 2018 г. ще се проведе и традиционният Европейски филмов фестивал в гр. Бреша, Италия.

За регистрация и участие: http://www.booktrailerfilmfestival.eu/index.php