Клуб по Планинарство

Докосване до природата с Клуба по Планинарство

Клубът по планинарство на 105 СУ „Атанас Далчев“ има за цел да създаде в учениците интерес към българските планини и природа, да изгради в тях нагласа за здравословен начин на живот и спорт, умения за социализация, за вземане на решения в напрегнати ситуации и прилагането им. Извеждането на учениците от градска среда и прекарване на повече време в природата ще ги запознае с един нов свят, което ще подпомогне намаляване стреса и напрежението от градското ежедневие, ще стимулира развитието на личностните качества, творческите умения и способности.

Клубът по планинарство развива следните дейности: преходи в планината, занимания по ориентиране, ски за начинаещи, посещение на прожекции, свързани с планинарско кино, лекции по лавинна безопасност, лекции за правила на поведение в планината и оказване на първа помощ при инцидент в планината, посещение на зала за катерене и др.

В клуба участват предимно ученици от гимназиален етап.

Организатори:

Нели Радкова (учител по Английски език в гимназиален етап)

Чавдар Ветов (учител по История и цивилизации в гимназиален етап)

 По-долу може да се запознаете с мероприятията, които Клубът по Планинарство организира и проведе през учебната 2022 – 2023 г.

Поход до планина Голо бърдо – 18 06 2023 г.

В последните почивни дни, след многократно задавания въпрос „Ще вали или няма да вали“, решихме да действаме целенасочено и взехме решение „…че няма да вали“! И така, група от 23 ученика и двама ръководители към 9 сутринта се озовахме до един от крайните квартали на Перник, откъдето започнахме изкачване на планина Голо бърдо. Не валеше, но облачното време с лека мъгла и потъналата от предишните дни в дъжд гора придаваха едно свежо настроение на всички. На хижа Славей пихме чай и продължихме нагоре. Не след дълго бяхме на връх Ветрушка – там починахме, съзерцавахме отвисоко планината, ядохме и пихме. А някои даже правиха и лицеви опори! След това започнахме едно бързо слизане по калните пътеки, което ни даде много нови умения в изкуството на баланса и техничното ходене по пресечен терен. Чак когато излязохме пред старите изоставени блокове в кварталите на Радомир, страхът от калта и подхлъзванията изчезнаха. Тръгнахме към старата крепост на Самуиловия болярин Кракра Пернишки. Колко бързо човек от веселите преживявани в планината може да попадне в тъмното Средновековие! Но се оказа, че то въобще не беше тъмно, точно когато започнахме разходката около каменните зидове и руини, изгря лятно слънце, което ни накара да се скрием под масивните зелени дървета в парка до крепостта. Там ядохме вафли и обсъдихме някои философски въпроси… Разисквайки предстоящото оформяне на годишни оценки, за което не стана ясно кой повече се притеснява, ученици или учители, решихме да се прибираме към София. В автобуса единодушно преценихме, че имаме сили и трябва да изкачим още някои връх в скоро време!

Поход в Рила 25 – 26 март 2023

В ранното съботно утро на 25 март група от 17 ученици и двама ръководители тръгнахме от София към Рила.  Бяхме решили да не ползваме лифт „Рилски езера“, а да се изкачим до хижата пеша. Тъй като бяхме в доста добра форма, изоставихме заобиколните пътища и тръгнахме направо нагоре по червените писти. Стръмният терен и пропадането в мекия сняг не ни спряха, за 2 часа успахме да се качим до хижата. А там времето беше почти пролетно.

След като починахме, с група от шест ученика тръгнахме да катерим забележитления в района връх Харамията. Колкото по-нагоре отивахме, толкова повече условията ставаха истински зимни. Газенето в сняг и сериозните наклони бяха сериозно предизвикателство, но ние не се разколебахме.  От върха се разкри уникалната гледка към цяла Рила – планински ридове, снежнши улеи, отвесни скали. Виждаше се целия Мальовишки дял с върховете Мальовица, Орловец, Злия зъб. Слизането съчетахме с леки пързаляния по замръзналия сняг, преди стъмване бяхме отново на хижата. Вечерта прекарахме класически – карти, шах, игра на асоциации. На другата сутрин направихме кратки преходи в зимната планина, на скалите до хижата отново тренирахме алпийски техники. Завършихме с лекция и практически занимания на ПСС, свързани с планинското спасяване и техники как да помогнем на пострадал.  Два дни извън обичайния ритъм на живот – на всички им хареса. Поставихме си цели, борихме се за тях, изпълнихме ги! А умората, впечаталенията от планината и веселото настроение ще помним винаги.

Преход на Витоша и изкачване на Черни връх – 28 – 29 януари

Преживяванията в зимната планина не могат да бъдат забравени. Особено когато са за пръв път и когато си във весела компания. Такова нещо се случи в един съботен ден в края на януари. Над двадесет ученици с двама ръководители рано сутринта се качихме в автобус 66 и след по – малко от час се озовахме във високата планина. А там беше съвсем различно от големия град – истинската зима бе около нас – сняг, вятър и студ. В такива условия тръгнахме към Черни връх. Потъвахме над коленете в снега, изкачвахме се, но  и пропадахме, ставахме и продължавахме. За някои всяка крачка беше усилие. Изморявахме се, но се движехме. На върха, в чайната всички разбрахме, че колкото повече усилия сме положили за да се качим, толкова по-доволни от себе си се чувстваме. Пихме чай, седяхме мокри и изморени, но бяхме успяли! Вечерта в хижа Алеко усетихме настроението на зимната планина – топлите напитки в хижата, уюта, а навън – нощта, тишината, студа и ясното звездното небе. Играхме игри до късна нощ. На другата сутрин проведохме занимания по осигуряване с въже, използване на алпийски инвентар, предвижване и катерене с котки и пикел.  Тези два дни се сблъскахме с нови предизвикателства. Прибрахме се в големия град по уверени в себе си, в нашите възможности. Научихме един важен урок – никога да не подценяваме планината, но и да вярваме в себе си.

Занимания по ориентиране – 09. 12. 2022 г.

Едно от най – важните неща в планината, е човек да може да се ориентира – умение, което понякога може да спаси живот. Но това не е лесна работа, особено без специални познания. Ето защо организирахме на учениците от клуба по планинарство кратък урок по ориентиране. Госпожа Нели Радкова успя да изготви няколко интересни маршрута на карти в Борисовата градина. Задачата на учениците беше да се ориентират, използвайки както компас, така и според изобразените на картата обекти – пътеки, оврази, малки хълмове и т.н. Разбира се, всеки от тях трябваше да разчита на своята съобразителност и бързина. Учениците бяха разделени на три отбора с по пет участника, получиха карта с нанесени четири точки, до които те трябваше да достигнат по определен ред. На всяко едно от местата бяха скрити знаци, те трябваше да използват въображение и интуиция за да ги открият. И трите отбора се справиха, въобще не сме се и съмнявали, а накрая, ориентирайки се по азимут намериха и наградата, скрита в дънера на старо дърво, цялото в есенна шума.  Всички останаха доволни – тичаха, ориентираха се по карта и действаха в отбор. Един хубав зимен петъчен предиобед!

Посещение на лекция и прожекция на филм за лавинна безопасност в СУ „Св. Климент Охридски“ 30. 11. 2022 г.

Всеки, който има смелостта да отиде зимата на планина знае, че една  от най – големите опасности по това време са лавините. За да се предпазим, или в случай, че попаднем в тежка ситуация, как да реагираме, ние от Клуба по планинарство, заедно с госпожа Йорданка Антонова от клуба на БЧК отидохме на ежегодно провежданите лекции в СУ „Св. Климент Охридски“ посветени на лавинната безопасност. Хората, които организират това събитие имат богат опит в планината – много от тях са преживели лавинни инциденти, други са близки свидетели, трети научно са се посветили на изучаване на лавините. Но всички те имат една цел – да споделят опита, които са придобили и така да помогнат на другите. На лекцията разказаха при какви условия падат лавините, как да разбираме знаците на планината, показващи ни, че има опасност.  Как да реагираме, когато има паднала лавина и има затрупан човек, каква екипировка да си носим – лавинни сонди, лопати и т.н.  Но преди всичко, на това събитие научихме, че трябва винаги да сме отговорни, да мислим за собствената си безопасност, но и да пазим другите.  Само ако имаме трезва преценка и опит ще можем да си прекараме хубаво в планината, и да се приберем живи и здрави с незабравими спомени!

Лекция на представители от ПСС –  24. 11. 2022 г.

На 12 ноември, по покана на госпожа Нели Радкова, учениците от клуба по планинарство и от клуба на БЧК с ръководител г-жа Йорданка Антонова се срещнаха в училището с представители на Планинската спасителна служба (ПСС). Гостите се раздадоха от сърце – обясниха за опасностите в планината, и как да се предпазим от грешки, когато сме сред природата. Научихме как да помогнем на пострадал човек с подръчни материали, как да го изолираме с бивачно фолио от студа, какво трябва винаги да имаме в раниците, докато сме в планината. Учениците успяха да направят спасителна носилка от щеки за ски и раница, с която показаха как се пренася пострадал в планината. Интересът от децата беше голям, а лекторите се убедиха, че тяхната доброволческа дейност е полезна и оценена от бъдещите планинари. Получихме покана през зимата да посетим новия пост на ПСС на Седемте рилски езера. Ще отидем! Благодарности за хубавата лекция.

Еднодневен преход на Витоша

„Клуба по планинарство“ започна своята дейност! Изкачвания на върхове, преходи в гори, сняг, мъгли – идеално прекарване на съботния ден. Един есенен, но и зимен ден на Витоша. И разбира се чай, шеги и снимки в хижата на Алеко. Явно учениците от 105 то освен характер и талант, имат и спортен дух и любов към приключенията. А и чувство за хумор. Само така! Готови сме за зимния сезон…