Лаборатория по поезия

През 2014-2015 учебна година под ръководството на Жанет Борлакова, преподавател по италиански език, бе създадена Лабораторията по поезия  към 105 СУ „Атанас Далчев“. Основни нейни цели са: с акцентиране върху духовните ценности да се работи върху способността за творчество на младите хора в процеса на усвояване на италианския език; да се насърчи възприемането на света чрез приключението на думите, като се прекрачат границите на мерената реч;  да се задълбочат теми и поетически техники на писане; да се поощри размишлението и сравнението в полето на поезията; чрез нейната възпитателна и социална функция да се допринесе за формирането и развитието на емоционална интелигентност у младите. 

През годините преведените и създадени в Лабораторията стихове печелят десетки награди в международни конкурси в Италия. Ежегодно е участието в Международния конкурс на Център „Младежи и поезия“ в Триуджо, Италия. Вече пет поредни години сред участващите общо повече от 564  автори с повече от 610 творби броят на българите е най-голям: над 250! След нас са Италия, Румъния, Бангладеш, Мароко, Сенегал, Нигерия, Албания, Бразилия, Унгария, Хърватска, Мали, Китай, Турция, Сърбия, Косово, Молдова, Украйна, Швейцария.

В тридесет и второто издание през 2023 година Лабораторията по поезия към 105 СУ спечели Първа награда в Раздел Б (Училища) за написването на оригинална колективна творба с учениците от 10.а клас Денис Витков, Ема Танова, Гергана Богданова, Ния Иванова, Нели Младенова, Еми Петрова, Диана Първанова и Петра Петкова.

Спечелените тази година награди от Лабораторията са, както следва:

  • пета награда  награда на учениците от 11.а клас в Раздел Б (Училища) за написването на оригинална колективна творба;
  • трета награда в раздел от 13 до 17 години и Награда „В памет на Алдо Граси за най-добър текст на чуждестранен млад автор“ на Йоана Денева 10.а клас;
  • трета награда в раздел над 18 години на Жанет Борлакова (преподавател в 105 СУ и ръководител на Лабораторията);
  • пета награда в раздел над 18 години на Лора Харалмбиева (преподавател в 105 СУ);
  • Петра Петкова 11.а клас – награда „Поезия на народите – в памет на Алфредо Пирола“;
  • Диана Първанова 11.а клас – награда „Поезия на народите – в памет на Алфредо Пирола“;
  • 8.в клас награда „Училище – поезия – превод“;
  • Пета награда в Раздел Б (Училища) за оригинална поетична творба на Денис Витков, Ема Танова, Гергана Богданова, Ния Иванова, Нели Младенова, Еми Петрова, Диана Първанова и Петра Петкова от 11.а клас.

През 2019 г. Лабораторията по поезия съвместно с Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ и финансовата подкрепа на Училищното настоятелство към 105 СУ „Атанас Далчев“ издаде двуезичната стихосбирка „Моите различни Аз“, събрала в себе си най-добрите плодове от работата на Лабораторията. Стихосбирката бе представена за първи път в Рим в Посолството на Република България в Италия с любезното гостоприемство на Н.Пр. посланик Тодор Стоянов и след това в Българското училише в Рим. В София официалното представяне на стихосбирката се състоя в Литературен клуб „Перото“ в НДК на 12 февруари 2020 година, организирано съвместно с Италиански културен институт.

През 2017 година по повод 105–ата годишнина от смъртта на големия български поет Пенчо Славейков Лабораторията по поезия съвместно с Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София, Езиков и културен център „Тук България“ от Милано, Италия, Българското неделно училище в Милано, Библиотеката в град Брунате, Италия, Школата за творческо мислене и писане „Вярабел“, София и Литературно студио „Пегас“, Перник  основаха ежегоден Фестивал за творческо писане. Инициатива, която концентрира творческа енергия, споделеност на методики и практики, свързани със стимулирането на въображение, асоциативност, образност и техники на писане, истински празник на духовното в срещата на България и Италия. Неговото първо издание се проведе на 3 юни 2017 г. в Брунате, Италия – градът, в който е починал Славейков, под Почетния патронаж на Генералния консул на България в Милано г-н Росен Руфев и Кметството на Брунате. Последва неговото второ издание през 2018 в  Триуджо, Италия, организирано съвместно с Център „Младежи и поезия“ в Триуджо. Третото издание бе през 2019 г. в Милано, в Българското неделно училище. Заради пандемията Фестивалът бе осъществен онлайн през 2020 и 2021 година. На 3юни 2023 ученици от 4.а и 4.е клас участваха в Седмия фестивал на творческото писане в Брунате, квартал на гр. Комо, Италия, където е починал Пенчо Славейков и където има паметник на поета и плоча на неговата спътница поетесата Мара Белчева. Интересна беше срещата с Председателя на Асоциацията „Пенчо Славейков“. Той разказа любопитни подробности от работата на асоциацията, която с усърдие и посветеност се стреми да съхрани паметта за големия поет. Лансира идеята децата да напишат пътеписи под надслов „По стъпките на Пенчо Славейков“.