Писатели в тревата

За първи път през 2020 година ученици от 105 СУ „Атанас Далчев“ участваха в конкурса за малък разказ „Писатели в тревата“ (град Оменя, Италия), чието Трето издание бе посветено на 100-годишнината от рождението на известния поет и писател Джани Родари. Организатори на конкурса са Асоциация „Драголаго“, в сътрудничество с Общината на град Оменя, Културната асоциация „Мастронаута“, Училищна дирекция „Филипо Мария Белтрами“ и Парка на фантазията „Джани Родари“ в Оменя.

Форумът се проведе в сътрудничество от българска страна на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София и Лаборатория по поезия към 105 СУ.

Вече четвърта поредна година в конкурсната надпревара се включват ученици от 105 училище.

Според регламента се допускат до участие малки разкази (до 3 страници) или изработена оригинално мини-книжка с разказ на тема „Екология“. Така учениците се обръщат от различна гледна точка към Джани Родари, този толкова обичан от децата в България италиански автор, известен със своя екопацифизъм и чувствителността си към природата и околната среда и търсят  вдъхновение в разказите и стиховете му.  

Особеност на конкурса е, че журито на конкурса се състои от членовете на Общински младежки съвет на гр. Оменя – ученици на възраст от 11 до 13 години.

Удовлетворението от работата идва и със спечелените награди.

През 2020 години в категория „Тийнеджър“ те бяха, както следва:

–         I място – „Аз, Нора, врачбето и светът“, Симона Симеонова, 7.г клас;

–         II място – „Иван и мечката“, Ида Минчева, Ивана Караиванова и Яна Акшарова от 6.г клас (под ръководството на г-жа Светлана Соваджиева).

На 16 октомри 2020 се проведе онлайн церемония по награждаването на българските участници в конкурса. В церемонята участваха освен членовете на българското младежко жури от 12.а клас на 105 СУ „Атанас Далчев“ София и на италианското жури от Общинския младежки съвет в Оменя, също и г-жа Жанет Борлакова, Председател на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“, г-жа Мария Ганчева – секретар на Клуба, преподаватели и ученици от 105 СУ „Атанас Далчев“ София, ученици от Българското неделно училище в Милано, преподаватели от училищата в Оменя и Съветникът по културата от Общинския съвет на гр. Оменя.

Наградените творби бяха включени в книжка, представена през месец октомри 2020 г. по време  на Фестивала за детска литература „Джани Родари“.

През 2021 година за втори път ученици от 105. училище участваха в конкурса с разкази, посветени на опазването на природата. В международната секция в категория „Пролет“ за най-малките творци учениците от 3.а и 3.е клас бяха отличени с втора награда за своя разказ „Дъга от усмивки”, по който работиха с г-жа Жанет Борлакова. В категорията „Тийнейджър“ спечелиха, както следва:  1 място за  разказа „Дървото на мира” на Силвия Славова от 7.д клас;  2 място – „Дървото на Бела” на Йоана Денева и Яна Акшарова от 8.а кл. и 3 място – „Спасената букова гора” на 7.г клас. Учениците работиха активно със своя преподавател  г-жа Светлана Соваджиева. На 24.10. 2021 г. се проведе онлайн награждаване на участниците.

През 2022 година в категория „Пролет“ Симона Ставрова от 3.г клас спечели Първа награда с разказа“ Фантастичните спасители“. Втора награда бе присъдена на Силвия Славова от 3.д клас.

През юни 2023 година група ученици и родители от 4.а и 4.е клас отидоха до Оменя, Италия, родния град на Джани Родари, за да получат наградата за разказа „Дъга от усмивки“, която бяха спечелили през 2021 и която заради пандемията от Ковид не успяха да получат лично. Посрещнаха ни в Училище „Ф.М.Белтрами“ със специална музикална програма, подготвена от класа с музикален профил на училището. Младежите от Общинския младежки съвет, активни участници в работата по конкурса за кратък разказ „Писатели в тревата“, връчиха наградата, спечелена от нашите деца. На срещата присъства Кметът на Оменя и Директорът на училището, както и председателят на Асоциация „Дрголаго“ (организатор на конкурса „Писатели в тревата“), г-жа Паола Джиролдини. После имахме организиран обяд, игри в парка Родари и участие в организирана игра за промотиране на град Оменя.

През 2023 в международната секция Първа награда спечели разказът „Светът, скрит под земята“ на Анастасия Шаркова от 3.б клас. Втора бе присъдена на Ника Николова от същия клас, а трета на Самуил Байков, отново от 3.б клас, която той сподели със Стела Лоренц от Мюнхен. Всичко това стана възможно благодарение на работата на класния ръководител Ели Георгиева с учениците от класа. Работа, вдъхновила книжката „Историята на един дъждовен червей“, спечелила специалната награда: изработване на анимационно филмче по сюжета. По този повод на 20 и 21 февруари 2024 година в 105 СУ дойдоха за провеждането на Лаборатория за изработване на анимационно филмче по книгата Паола Джиролдини, Габриела Кардило и Мадалена Опичи.

Те работиха с учениците (вече) от 4.б клас. Немалкото работа бе вълнуваща и емоционална не само за малките участници, но и за ръководителите. Бе обявена и темата на конкурса през 2024 година: „H2…O.х! Всяка капка е скъпоценна!“