Под небето на Италия

От 2016 година в нашето училище утвърдихме традицията на ежегодни образователни екскурзии по проекта „Под небето на Италия”, организирани от Методическото обединение по италиански език в сътрудничество с Езиков и културен център „Тук България“ от Милано, Италия. Интересът е еднакво голям от страна на учениците от прогимназиален и гимназиален етап. Неслучайно поставихме началото преди шест години с Рим. Потопихме се в атмосферата на Вечния град с всички негови исторически и културни забележителности, бяхме топло приети от тогавашните български посланици в Италия и Ватикана, Н.Пр. г-н Марин Райков и проф. Кирил Топалов, участвахме в час по италиански език в елитно римско училище.

Последваха не по-малко примамливи маршрути със запомнящи се забележителности на големите италиански области: Ломбардия с Милано и  Бергамо, Пиемонте с Торино, Венето с Венеция, Верона, Падова, Емилия-Романя с Болоня, Римини, Равена, Модена, Марке с Градара,  Сицилия с Катаня, Таормина, вулкана Етна, Рагуза, Сиракуза, Ното, Модика, Пунта Сека, Дона Фугата, Марцамеми, Тоскана с Флоренция, Сиена, Пиза, Лука, Ливорно, независимата държава Сан Марино.

Със своята образователна насоченост екскурзиите, организирани по проекта за културен обмен „Под небето на Италия“ съвместно с Езиков и културен център „Тук България“ и Академията на Моби2Италия,  дават възможност на учениците ни да упражняват езика, да  почувстват атмосферата на Италия, да се потопят в  нейния ритъм на живот и темперамент.

Училището ни създаде традицията на образователните екскурзии с цел да насърчи изучаването на   италиански език,  да създаде устойчиви мостове за приемственост между класовете в отделните етапи на обучение, позволявайки на учениците да изживеят  магията на езика и Италия на живо.

От пътуването с цел културен обмен на учениците до Емилия Романя през 2023 се роди изложбата „Фантазия в стенописи от Доца, Италия“, организирана под патронажа на Италиански културен институт и със съдействието на НДФ „13 века България“. Бяха представени фотографии на ученици от 105 СУ „Атанас Далчев“ и гости от прекрасното средновековно градче в Емилия Романя – Доца, където на всеки 2 г. се дава простор на художници от цял свят да рисуват върху стените на сградите и на множество екстериорни пространства. Красота, видяна през очите на младите хора, пореден мост на приятелството между Италия и България.