ЕРАЗЪМ+

Проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA

Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556.

Мобилност 6 – Италия

От 21 до 23 април 2021г. в рамките на три дена се проведе финалната мобилност 6 по проект Art Trailer Erasmus+, която поради световната пандемия от Ковид 19 се проведе във виртуална среда чрез използване на платформата MS Teams. Домакин беше Италия и училището партньор по проекта в гр. Бреша. По проекта работиха и училищата партньори от Австрия и Полша. Участие от 105. СУ „Атанас Далчев“ взеха учениците Тихомир Спасов от 9а клас, Венета Роглева от 9а клас, Александра Христова от 9б клас, Лиляна Аргиров от 9 б клас, Мила Венчева от 9 в клас, както и учителите Чавдар Ветов и Мирела Марчева.

Ето какво споделиха Тихомир и Александра за своето участие в проекта:

Тихомир: Аз бях част от „Pink Team“. В моят отбор бяха също Фредерика, Франческа и Джулия – от Италия и Каспър, Карол и Лудвиг от Полша.

          Първият ни ден започна със сутрешната среща, в която се разходихме виртуално из България, Австрия, Полша и Италия. Но най ме впечатли множеството презентации и видеа от италианците. Минахме през Бреша, Милано, Венеция, Флоренция, Рим и Неапол. През следобедната среща, когато всички бяхме разделени на екипи, всички участници от нашият екип решихме първо да се опознаем. И така всеки разказа от къде е и малко повече информация за себе си. След това почнахме да споделяме снимки на градове и населени места от нашата държава, с малък текст към тях. И така свърши първият ден.

          Вторият ден пак започна със сутрешна среща с всички участници и учители в проекта, раздадоха ни задачи и се разделихме отново. През този ден трябваше да направим виртуален музей, в който трябваше да сложим картини, които ни харесват натюрморт и освен тях, всеки трябваше да е направил снимка с име „Закуска с гледка“. Сложихме и нашите снимки и продължихме към следващата задача, която беше да слагаме снимки или картини, които са свързани с Ковид през очите на изкуството. И след като завършихме и тази задача се оттеглихме за почивка и в трепетно очакване на финалният ден.

          Ето го и него „Ден три“. Той започна с кратка сутрешна среща за раздаване на задачи и пак се отправихме към отделните екипи. Този ден имахме само една задача, а тя беше да направим нещо с което ще се запомни нашият екип и довършване и дооформяне на предишните задачи. Като спомен, нашият екип реши да направим колаж с наши думи, в които обясняваме какво ни е впечатлило и с какво ще запомним тез три дни. След като бяхме готови се върнахме в конферентната зала и сутрешното събрание и започнахме с проектите, всичко мина перфектно и дойде най-чаканият от мен момент, представянето на арт трейлърите. България първа трябваше да представя и моят трейлър беше първи, който направихме съвместно Венета Роглева също от 9а клас. Всички бяха впечатлени и мисля, че им хареса, за което съм много благодарен.

Като цяло, тези три дни бяха незабравими, защото това беше първият ми подобен проект, за което съм много щастлив. Ползите от него са: много нови приятели, усъвършенстване на английския и италианския и разучаване на напълно нови програми и сайтове, с които до сега не бях работил.

Александра: Този проект представлява пътуване до различни европейски държави и обмен на ученици. За жалост, поради пандемията нямаше как да се пътува, но проекта се проведе онлайн. Да, със сигурност не е същото, но си изкарах чудесно. В проекта държавите, които участваха бяха Италия, Австрия, Полша и разбира се България. Първия ден започнахме, като учениците от Австрия, Полша и България представихме по няколко забележителности чрез презентации, а след това посетихме Италия виртуално. После се разделихме на екипи, където бяхме по около 8 човека и трябваше да правим различни проекти. Първия ден през по-голямото време прекараме като се запознавахме, а след това попълвахме картата на съответните държави с различни забележителности, за които бяхме научили малко по-рано през деня. На втория ден продължихме с виртуалната си разходка през Италия. След това отново се разделихме по екипите си, като всеки екип направи виртуална галерия, в която поставихме снимки от закуската си с гледка, задачата която ни беше възложена от предния ден. На третия и за съжаление последния ден, ученици от държавите-партньори по проекта, представиха своите трейлъри, свързани с произведения на изкуството. След това си припомнихме кой беше „виновникът“ за виртуалния проект. Гледахме филми, свързани с пандемията, които наистина бяха разтърсващи. После се разделихме за последно по екипите си, където правихме видеа, пълни със снимки, чрез които показахме как сме си прекарали през тези дни. Накрая се събрахме всички в онлайн стаята, където ги представихме. После си казахме довиждане с участниците в проекта. И това беше всичко, в този момент осъзнах какви неща бях преживяла за това кратко време и очите ми се насълзиха. Бях завързала приятелства с хора от различни места и това наистина е невероятно! Искрено се надявам да имам възможността отново да участвам в подобни проекти, живот и здраве на живо.

Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4
Мобилност 5 – Австрия

От 24 до 26 март 2021г. в рамките на три дни се проведе Мобилност 5 по проект Art Trailer Erasmus+, която поради световната пандемия от Ковид 19 се проведе във виртуална среда чрез използване на платформата MS Teams. Домакин беше Австрия и училището партньор по проекта в гр. Лицен. По проекта работиха и училищата партньори от Италия и Полша. Участие от 105. СУ „Атанас Далчев“ взеха учениците Калина Пройкова от 10.б клас, Тихомира Йоргова от 10.б клас, Рая Славчева от 10.б клас, Габриела Петрова от 12.а клас, Димитър Димитров от 12.в клас, както и учителите Чавдар Ветов и Мирела Марчева.

Програмата на мобилността включваше представяне на забележителностите на Австрия, разпределяне на учениците по групи, запознаване със стъпките, които изграждането на една история изисква и взаимното създаване на такава, където креативното мислене не бива ограничено и при нужда, екипът от Австрия, включващ учители, се отзоваваше на помощ.

Първият ден започна с представянето чрез презентации на всяка страна участник по проекта. Всички бяха запознати с библиотеката на абатството Admont, огромна библиотека с красива архитектура, изкуство и голямо разнообразие от книги. Библиотеката крие някои тайни, като врати, скрити сред рафтовете с книги. Имаше виртуална обиколка из библиотеката, която даде възможност на участниците да видят неща, които обикновено не биха могли да забележат на място.

Учениците бяха запознати с програмата SWAY, която ще използват, за да създадат своята история.

След като учениците бяха разпределени в 8 групи, те имаха възможността да се опознаят, за да могат в следващите два дена сплотено да напишат една история, която в третия и последен ден да представят гордо пред всички като един отбор.

През втория ден от виртуалната мобилност учениците получиха въведение в творческото писане с невероятна и подробна презентация от г-жа Lisa Schantl. Всяка група започна работа по разказване на своята история и обсъждане по-подробно за какво ще става дума в нея.

На следващия ден всяка група започна да работи по създаването на своя собствена история в SWAY. Всичко беше събрано в историята, която по-късно беше представена. Учениците трябваше да попълнят въпросник за своето преживяване. Всяка група се редуваше, представяйки създадените от тях истории, някои от тях бяха невероятни, изпълнени с много креативност. Всяка една беше уникална по свой начин.

„Този проект беше много полезен, пълен с възможности и забавление за всички! Запознахме се с нови хора от различни страни и станахме приятели с тях. Научихме се как да работим в екип с хора, които никога досега не сме срещали, а това ще бъде полезно за нашето бъдеще. Когато сме поставени в ситуации с ограничено време и хора, които не познаваме, трябва да знаем как да се адаптираме към неща, с които не сме свикнали и мисля, че това беше идеалната възможност.“ Тихомира

„Смятам, че всички изкараха едни прекрасни три дена, правейки нещо различно. Аз лично бих участвала отново, ако имам възможност. Срещнах невероятни хора, екипът ми беше наистина страхотен и пълен с мили момичета, а учителите от всички страни бяха много любезни. Всеки трябва да изживее такава среща поне веднъж в живота си, ако получи възможността, преживяването е невероятно!“ КалинаНа 24.02.20202 г. в къта за кино и четене се проведе обучение: “Основни принципи на филмовия монтаж“. В обучението взеха участие ученици от 8-ми до 12-ти клас, участници по проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4.
Водещият – Иван Плачков, преподавател по Технология на екранните изкуства в Националната Художествена Академия ни въведе по интересен и разбираем начин в тънкостите на изкуството на монтажа. Срещата ни завърши с обещание за продължение и втора част на обучението, в която да се фокусираме върху озвучаването при заснемане.

ДЕН ПЕТИ

ОТ МОБИЛНОСТ БЪЛГАРИЯ

по проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA

Днес е последният ден от нашето съвместно преживяване.

   Отправихме се към Горно Драглище, за да посетим Къща Дешка. Домакините, баба Яна, баба Дешка и баба Руми, ни посрещнаха по стара българска традиция с хляб и сол.

    Разделиха ни на две групи.

    Едната група изплете гривни от вълнена прежда, а другата облече национални носии от различни краища на страната. Всичко това беше придружено от много смях, емоции и българско хоро.

    След това групите размениха местата си.

    В края на посещението бабите ни нагостиха с два вида баница и домашен сок от бъз.

    Разделихме се с прегръдки и усещане за единение.

    Отправихме се към Банско, където имахме свободно време да разгледаме този български планински курорт.

     Пътуването към София засилваше тъгата ни, защото утре ще се разделим с нашите приятели от Италия, Франция, Полша и Австрия. Но ние ще запазим спомените и ще продължим да творим.

ДЕН ЧЕТВЪРТИ

ОТ МОБИЛНОСТ БЪЛГАРИЯ

по проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4

   На 07.11.2019 г. пътувахме до гр. Пловдив – Европейска столица на културата за 2019 година, където посетихме центъра на Стария град. Бяхме приети в първия частен музей на световноизвестния представител на съвременното българско изобразително изкуство Анастас Константинов. Наш домакин беше проф. Емилия Константинова, негова съпруга и настоящ уредник на музея.

   Участниците в проекта се запознаха с творчеството на Анастас – живопис, скулптура, мозайка, архитектура и под ръководството на Светла Симеонова и Йордан Коралов осъществиха уъркшоп „Възкресение на духа“.

  Върху предварително подготвени твърди картони, носещи символи от изкуството на твореца, ученици и ръководители изразиха своите емоции, инспирирани от обстановката и въздействието на творбите му.

   Работихме по групи с графични и живописни материали. Готовите картони бяха анимирани и заснети пред оригинални картини на Анастас Константинов.

   С много настроение и творческо вдъхновение спомогнахме за релизиране на една от мечтите на покойния художник в ателието му да се създава елитарно  изкуство от млади хора, говорещи различни езици.

ДЕН ТРЕТИ

ОТ МОБИЛНОСТ БЪЛГАРИЯ

по проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4

  Днес се събрахме пред Регионалния исторически музей – София. Посещението ни е резултат от съвместна инициатива между музея и участниците в проекта за България. За цялостната организация от страна на музея отговаряше Христо Събчев.

  Беше ни изнесена лекция на английски език от арх. София Лостова-Топалова, онагледена с презентация, за архитектурата на София. След това се разделихме на две групи.

  Първата група направи тематична обиколка по предварително избран маршрут в централната част на София и се запозна с емблематични исторически сгради. Екскурзовод ни беше арх. София Лостова-Топалова.

   Посетихме археологическото ниво на базиликата „Света София“, където разчитахме на Марина Караславова да разкаже за нейните особености. Видяхме много мозайки, каменни гробници, саркофази от миналото, също така голяма част от каменните стени, които бяха запазени. Обиколката беше придружена от лекция на английски език.

     На връщане към музея имахме възможност да видим смяната на караула пред президентството.

  През това време втората група остана в наскоро откритата зала „Ретро кафене“ в Музея, като преди това бяха заснети елементи от интериора и експонатите вътре и сградата на музея отвън. Предоставени ни бяха безплатни каталози за архитектурата на града, както и диск със снимки от архива на музея.

  С помощта на заснетото и предоставените материали втората група започна да прави арттрейлъри, като условието беше всеки трейлър да представи различна история и да покажем максимума на нашата креативност.

      Когато приключихме със задачите си по групи, всички заедно обиколихме експозициите в музея.  Екскурзовод Елисавета Динева ни разказа как хората са живели от дълбока древност до наши дни. Показа ни типични облекла за различни епохи, както и много експонати, свързани с модернизираща се България от края на XIX и началото на XX век.

   На финала изгледахме трейлърите, създадени от групите. А тук можете да видите къде бяхме и работихме: http://sofiahistorymuseum.bg/bg/    Така завърши днешният артден!

ДЕН ВТОРИ

ОТ МОБИЛНОСТ БЪЛГАРИЯ

по проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4

  Този ден посетихме Нов български университет. Там бяхме топло посрещнати от професор Людмил Христов – ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес”. Той ни разказа за програмата в университета, за условията и за базата, която е най-модерната в тази област. Заедно отидохме в новоизградените студия за кино, телевизия и анимация. Видяхме и новия киносалон.

  Изключително сме благодарни на професор Христов за предоставената възможност да надникнем отблизо в света на артизкуството.

  След тази среща се разделихме на три групи и започнахме работа в ателиетата ”Кино”, „Анимация” и „Керамика”.

  В ателието за кино ас. Борислава Димова и нейните студенти ни представиха две версии на клип на българска попгрупа. Разказаха ни как избират измежду идеите си тази, която е работеща, както и за самия процес на заснемане. Дадоха полезни съвети за изработването на арттрейлъри.

   В ателие „Керамика” доц. д-р Моника Попова разказа за техниките за направа на глинени съдове преди и сега. Видяхме най-съвременния метод – 3D принтер, който може да изработи всякакви фигури по зададен модел. Демонстрираха ни както традиционния, така и новия начин за правене на глинени съдове.

  В ателие „Анимация” гл. ас. д-р Севина Иванова разказа за различните видове анимация и ни показаха няколко късометражни анимационни филма. Запознахме се и с различни програми, които използват.

  Разбрахме, че Нов български университет предлага големи възможности в сферата на анимацията, защото първите български аниматори са все още преподаватели в университета, което предоставя възможност на студентите да се учат от най-добрите. Департаментът по анимация се състезава в конкурси на световно ниво.

   Посещението в университета беше изключително полезно във всеки един аспект.

   След кратка почивка се отправихме към Националния исторически музей. Г-жа Илиана Градинарова, преподавател в 105. СУ, заедно с учениците от СИП „Екскурзоводство”, направиха презентациите на различните зали в музея на английски език. Специално внимание отделихме на Панагюрското златно съкровище и на къта на българската азбука. Гостите се заинтересуваха и от това как е изглеждала картата на България в различни епохи. На финала поседяхме малко в градината на музея и споделихме впечатления. Разказахме на нашите гости още любопитни факти за страната ни.

  Денят завърши с кулинарна фиеста и много забавление. Събрахме се в стола на училището, а родителите на участниците от България донесоха по нещо вкусно.

  Гостите ни трябваше да приготвят българска баница , а като помощници до тях неотлъчно бях техните аватари- домакините.

  Поздравихме за рождения ден Флориан Ламер от Австрия. С помощта на актьора от Малък градски театър „Зад канала” Симеон Бончев изпяхме няколко песни.

  След това имаше състезание по креативност. Само с вестници трябваше да се направят дрехи, с които да облечем някой от преподавателите. Създаването на моделите беше изпълнено с много смях и комични ситуации. Забавлявахме се искрено. Последва атрактивно модно ревю. Жури от преподаватели определи всеки от тоалетите като изключително постижение в областта на алтернативната мода.

   Уморени и щастливи се прибрахме с очакване на утрешния ден!

Отчет на дейността по проект

ЕРАЗЪМ + ART|TЯA Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4

МОБИЛНОСТ БЪЛГАРИЯ

 В периода 03. – 09. 11. 2019г. в 105. СУ „Атанас Далчев” ще се проведе четвъртата мобилност по проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4.

 В България пристигнаха гости от Австрия, Полша, Франция и Италия. Посрещнахме нашите приятели на летището, а на другия ден и в училище.  

  Участниците в проекта бяха поздравени от директора на 105. СУ – г-жа Цветанка Костадинова.

  Вокална група „Омайниче” с ръководител г-жа Лидия Димитрова изпълни пет песни – на български, немски, френски, полски и италиански език.

  Учениците от начален етап под ръководството на г-жа Виргиния Иванова танцуваха тарантела.

А прекрасните учителки от 105. СУ показаха две типични народни хора. Третото хоро изиграхме всички заедно.

  Посрещането беше много емоционално.

 След това участниците в проекта бяха поканени в къта за кино и четене, създаден по проекта „Booktrailer Film Festival ”.  Г- н Чавдар Ветов, заедно с  Калина Пройкова от 9б клас, представиха историята на София и запознаха гостите с някои емблематични сгради на столицата.

  След кратък отдих всички се събрахме пред Италианското посолство, където бяхме топло посрещнати и приветствани от Франческо Калдероли – заместник-посланик на Италия.

  Показахме на нашите гости храм-паметника „Александър Невски”, след което се отправихме към Френския културен институт. Там г-жа Мая Димитрова – преподавател в НАТФИЗ и специалист в областта на френското кино, представи филма „Лудият Пиеро” на режисьора Жан-Люк Годар. Филмът обогати представите ни за европейското кино.

  Денят беше изпълнен с вълнение и предчувствие за една седмица на приятелство, усмивки и нови неща, които да развълнуват сърцата ни.

Свързано изображение

От 21.03. до 27.03.2019г. се проведе третата мобилност по проекта ART|TЯA Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4  в град Бреша, Италия. Учениците и учителите от България, Франция, Полша и Австрия бяхме топло посрещнати. Представители на 105. СУ „Атанас Далчев” от гр. София бяха: Нина Серкова – учител по италиански език, Мирела Марчева – учител по английски език, и пет ученици от 10-ти клас.

 

На 22.03 се събрахме всички в лицея и домакините ни запознаха с обекти на културното наследство на ЮНЕСКО, както и с интересни факти за градовете Бреша, Венеция и Монте Изола. След това гледахме не–селектираните чуждестранни Буктрейлъри, след което някои от нас бяха част от журито на Фестивала, а останалите гледаха арт трейлъри.

На следващия ден 23.03 участвахме в ателие за стратегии за визуално мислене. Във торото ателие – за изкуство и емоции, трябваше да пренесем абстрактни емоции на хартия под формата на рисунка.

По–късно през деня опознахме града по един много забавен начин, с търсене на съкровища.

 Неделята посветихме на разходка до Венеция. Оказа се, че имаме и две рожденички – Деница Ангелова от българската група и още едно момиче от групата от Австрия, затова използвахме възможността всички заедно да ги поздравим на един от красивите мостове в града на карнавала.

В понеделник преди обед посетихме Музея на индустрията и труда, където научихме много нови неща за киното, рекламите и пресата. Следобед направихме една малка екскурзия до Монте Изола, където видяхме природните красоти и забележителностите, а най-големите ентусиасти от петте държави се изкачиха до върха, от който се разкриват чудни гледки.

Сутринта на 26.03 изгледахме всички арт трейлъри, изработени от всяка една от страните, участващи в проекта, след което посетихме замъка в Бреша и Римския театър и се потопихме в атмосферата на минали времена.

В последната вечер от нашата мобилност бяхме почетни гости в Teatro Sociale на церемонията по награждаването на тазгодишния европейски фестивал за Буктрейлъри, а на голям екран бяха излъчени и по един арт трейлър от всяка държава.

В сряда се разделихме с нашите домакини с обещание да се срещнем скоро!

През месец ноември 2019 очакваме нашите партньори от Италия, Полша, Франция и Австрия, за да преживеем нови приключения!

 

 

 

Втора среща по проекта: ЕРАЗЪМ + “ART|TЯA : From ART TЯAilers towards new skills and competences, more responsive to the labour market and the knowledge-based society needs”

се състоя в гр.Нови Тарг , Полша от 28.02.2019 до  02.03.2019 г.

Всички участници представиха своята държава или регион с кратка презентация, както и с характерен предмет. За нашето представяне бяхме избрали мартеницата, което повиши ентусиазма на всички присъстващи домакини и гости от Австрия, България, Италия, Полша и Франция.

Полските домакини използваха два филма: 1/Разказът чрез умело използване на стари карти и снимки на Теофила Силберинг за преживяното през нацистката окупация в Полша и 2/ Номинираният за Оскар „ Дани Бой“, в който чрез средствата на анимацията  е пресъздаден света на различните и пагубното решение да загубиш своята идентичност. Основно внимание в работните семинари беше обърнато на възможностите за пресъздаване на лично отношение в изкуството на плаката, заснемането на интересни обекти от красивата природа и забележителности, картини и творби на полски автори в многобройни галерии. На участниците беше дадена възможност да правят собствени колажи и постери, да редактират скрипт и миксират музика,  да управляват видео стена.

След разглеждане на мемориала на загиналите от нацистките зверства в Освиенцим се проведе уъркшоп за човешките права, което бе отразено в постери. Истинско удоволствие за всички участници беше разходката в Полските Татри и планинския курорт Закопане. Гостоприемството на полските семейства беше вълнуващо, както и интернационалното общуване на повече от 5 езика.

ПЪРВАТА МОБИЛНОСТ ПО ПРОЕКТ

 ЕРАЗЪМ + ART|TЯA Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4

 ВЕЧЕ Е ФАКТ!

 

  От 25.11. до 01. 12.2018г. се проведе мобилност по проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4 в гр. Фрежус /Франция/.

 Пристигнаха участниците от Полша, Италия, Австрия и България. Домакините от лицея „Алберт Камю” ни посрещнаха с усмивки и много емоции.

  За петдневната среща беше направена интересна и познавателна програма, която беше представена на участниците още първия ден. След запознаването с програмата учениците посетиха часове , заедно с децата от приемните семейства.

 Следобед участниците в проекта гледаха филм за художника Ван Гог и коментираха техниките, използвани при заснемането, както и настроението, което филмът създава.

  На 27.11. отново се срещнахме в лицея . Разделиха ни на три групи , всяка от които беше придружена от екскурзовод, който ни запозна със забележителностите на града. След това отидохме  в ателието на един художник, който се занимава с литография  от около 40 години. Той ни разказа за техниката и ни демонстрира как се създава една литография. В 14:00 часа се върнахме в лицея и ни показаха различни техники за снимане на видео. Направиха ни и демонстрация  как се работи с дрон на открито.

  На другия ден отново се срещнахме в училището и ни разделиха на групи по четирима. Трябваше да измислим сценарий, по който да снимаме кратко видео, но да е от различни ъгли, за да може да се монтира .

  След това имахме прием, на който директора на лицея поздрави участниците в проекта и пожела успех на всички.

  На следобедните занимания ни разказаха как  да се организираме преди снимане на видеоклип, показаха ни видеоклипове, които бяха страхотни. Избрахме Алекси да представлява българската група пред местното радио, в чието предаване учениците говориха за проекта и за това какво им дава той.

  В четвъртък, 29.11., посетихме  Кан, градът, в който се провежда един от най-престижните Международни филмови фестивали, и Антиб, един от най-популярните френски курорти. Беше много емоционално. Снимахме се на червената пътека, а в Антиб разгледахме Музея на Пикасо и имахме възможност да видим много от картините на този световноизвестния художник.

  Последният ден прекарахме в Ница. Разгледахме Музея за изящни изкуства. Видяхме невероятни картини. После разгледахме града, който ни посрещна с дъжд от сълзи, сякаш разбираше, че ни предстои раздяла и също тъгуваше.

   На другия ден се разделихме с нашите френски приятели с обещание, че ще се срещнем пак!!!

 

ОТЧЕТ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕРАЗЪМ+ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ Резултат с изображение за SEE MORE BUTTON GIF

Отчет на дейността по проект
ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428

На 15. и 16. 10.2018г. се проведе финалната среща на екипа по проект ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428.
Участниците от Полша, Франция и Италия бяха посрещнати в 105. СУ „Атанас Далчев” с питка, танци, тарантела и гайда.
На финалната среща представителите на страните участнички по проекта отчетоха дейностите и резултатите от тях. Най-важният резултат е , че събудихме интереса към буктрейлъра и фестивалите, посветени на тази нова форма на представяне на книгите, ще продължават и в трите страни..
Успоредно с финалната среща се провежда и последната мобилност в нашата страна, която ще продължи от 14. до 20.10.2018г. с ученици от Италия и Франция. Те, заедно с приятелите си от
105. СУ, ще имат възможност да се запознаят с красотата на България.
Екскурзия Пловдив /PL V EDIV/
Посетихме най-старият град в Европа, пазещ духа на Българското възраждане. Експозициите в Етнографския музей ни дадоха възможност да надникнем в едно отдавна отминало време.
Разгледахме църквата „Св. Константин и Елена”, Античния театър и Римския стадион. 3D филмът позволи на всички да се потопим в духа на онази епоха, в която Римският стадион е заемал важно място в живота на древния град.
Топъл есенен ден, калдъръмени улички, усмивки на приятели, един прекрасен град и много спомени!

Екскурзия Копривщица по проект

ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428

 

  Още с влизането в града ни обгърна атмосферата на възрожденска България.

   Посетихме музея на хляба и попаднахме в един калейдоскоп от емоции, нови знания и духа на старото време.

   Всеки омеси питка и направи цвете от хляб. Всички заедно играхме народни хора. Взехме за спомен това, което направихме – хляб, който може да издържи десет години.

   Разходихме се из града, направихме много снимки и събрахме спомени, които винаги ще топлят сърцата ни.

Екскурзия Рилски манастир по проект

ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428

 

  Рилският манастир ни посрещна, обгърнат от феерия от цветове. Есента беше обагрила всеки лист и планината изглеждаше като нарисувана.

  Деветнадесети октомври е храмовият празник на манастира – денят на Св. Иван Рилски. Хора от целия свят се бяха стекли в християнската обител.

  Разгледахме историческия музей към манастира, а след това и църквата.

  Беше чудесен ден и светъл християнски празник, който докосна душите ни.

На 23.03.2018 г. в България ще се проведе ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ЗА БУКТРЕЙЛЪРИ организиран от 105.СУ „Атанас Далчев“ гр. София в партньорство с Италиански културен институт, Издателство Клет България, Асоциация на Кеймбридж училищата и издателство Сиела, на който ще бъдат наградени буктрейлърите на ученици от училища в България. Национално жури ще избере и 5 буктрейлъра, които да участват в конкурса на европейско ниво.
За допълнителна информация: тел.+359 878 939 710, ел.поща: booktrailer.bg@gmail.com.Настаняване в залата и регистрация на място – 17:30 ч., начало на фестивала – 18:00 ч. в Сити Март Арт Център, адрес: бул. „Янко Сакъзов“ № 30.
За участие във фестивала като гост, зрител или участник се попълва онлайн регистрационна форма, която е задължителна.
Елате като зрител, за да гледате, като гост, за да се информирате, като участник, за да спечелите!
Поканата е за ученици, родители, учители, директори на училища и всички, които считат инициативата като подкрепа на грамотността и желанието у младите хора да четат книги!

регистрационна форма: https://docs.google.com/…/1FAIpQLScCEjJyoLRIY8c0bJ…/viewform

Нашите приятели и дългогодишни партньори от Италианския културен институт осигуриха допълнителни награди за учениците създали буктрейлъри по книги на италиански автор! А един от тях ще спечели и тяхната СПЕЦИАЛНА награда – курс по италиански език към италианския културен институт!

Фестивалът достига до Вас с подкрепата на Асоциация на Кеймбридж училищата в България.

Наградният фонд е осигурен от Издателство КЛЕТ България и Издателство Сиела.

На 28.02.2018 г. ученици и учители от 105. СУ „Атанас Далчев“ представиха работата си по проект ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428

Благодарение на експертите по чужди езици и по български език и литература, които организираха събитието, представители на различни столични училища се събраха в любезно предоставената от 35. СУ „Добри Войников“ зала за събития, за да научат повече за използването на буктрейлърите като иновативен начин за представяне на книга в часовете по литература, чужди езици и ИКТ.

Участниците в проекта споделиха в непринуден разговор свои впечатления, лични преживявания и опит в изработването на буктрейлъри. Гостите имаха възможността да видят различни трейлъри, класирали се на призови места в предишни издания на Европейския филмов фестивал за буктрейлъри и в края да зададат въпроси относно предварителната техническа подготовка и подробностите за конкурса.

В края на събитието всички си пожелаха успех за новия фествал!

Фестивалът за буктрейлъри в България се организира от 105. СУ „Атанас Далчев“ и ще се проведе на 23.03.2018 г. в зала Сити Марк Арт Център на адрес – бул. „Янко Сакъзов“ № 30 от 18:00 ч.

Могат ли учениците да направят трейлър?

  Как книгите, докоснали душата на  читателя, могат да „оживеят”?

  Дали твоята гледна точка за прочетеното може да мотивира други хора да прочетат творбата, която те е развълнувала?

Възможно ли е един проект да обедини обучението по чужди езици, часовете по литература и ИКТ?

  Учениците от 105.СУ „Атанас Далчев” /гр. София/ имат отговорите на тези въпроси и са готови да ги споделят със своите връстници и техните учители!

От една година училището работи по иновативен проект ERASMUS+  KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428 съвместно с Природо-математическия лицей „А. Калини“/ гр. Бреша-Италия/ в сътрудничество с френския лицей „Албер Камю“/гр. Фрежус/ и институт „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych“/гр. Нови Тарг- Полша/. Този проект среща ученици от различни страни, за да представят своята гледна точка за книги, които са прочели, с помощта на съвременни аудио-визуални средства.

Целта на проекта е да разшири използването на буктрейлъра като средство за насърчаване на четенето. 

   Каним Ви да се присъедините към XI европейско издание на BOOKTRAILER FILM FESTIVAL. Да вземете участие в конкурса за създаване на буктрейлъри на книги. Възможността да изразят визуално впечатленията си от едно произведение ще мотивира учениците да четат повече, ще им създаде умение да извличат акцентите в творбата, да ги визуализират и едновременно с това да привличат повече читатели.

  В конкурса на Booktrailer Film Festival могат да участват отделни ученици, групи от ученици или цели класове от средните училища, които трябва да се регистрират онлайн чрез формуляр, който ще е активен на страницата www.booktrailerfilmfestival.eu от 15 януари до 12 март 2018 г.

   Изборът на книга за преработване е свободен.

 Буктрейлърът:

  • Не трябва да има продължителност над 2 минути, вкл. финалните надписи.
  • Не трябва да съдържа материал, подлежащ на авторски права и/или права за интелектуална собственост, обвързани с трети лица.
  • При записването ще получи и ще разполага с линк в платформата от 15 януари до 12 март 2018 г., след като е публикуван с достъп само за тези, които знаят линка, в собствен канал в You Tube.
  • Трябва да не е показван никъде до момента.
  • Не трябва да е разпространяван, в противен случай се предвижда изключване от участие в конкурса.
  • Може да бъде на всякакъв език.
  • Трябва да има субтитри на английски език, качени във филма, следвайки процедурата, предвидена от YouTube , а не на програмата, използвана при изработката на буктрейлъра. Използва се YouTube, за да се въведат субтитрите с възможност да се изключват по желание.
  • Трябва да бъде плод на самостоятелния труд на ученика/учениците. Преподавателите могат да поощряват и стимулират участника/участниците/ по време на работата
  • Трябва да има заглавие, отговарящо на заглавието на книгата.

   Цялата информация за условията и процедурата по качване на трейлърите можете да намерите на официалната онлайн платформа по проекта на следния електронен адрес: www.booktrailerfilmfestival.eu

  Формулярът за записване трябва да се попълни във всяка негова част, като се включват резюме на разглежданата книга  и разрешение за разпространение на буктрейлъра.

   На 23.03. 2018 г. в България ще се проведе ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ЗА БУКТРЕЙЛЪРИ организиран от 105.СУ „Атанас Далчев“ гр. София, на който ще бъдат наградени буктрейлърите на ученици от училища в България. Национално жури ще избере и 5 буктрейлъра, които да участват в конкурса на европейско ниво. Повече информация и цялата програма за фестивала през месец март ще бъдат публикувани на страницата на училището в края на месец февруари.

  Европейският фестивал ще се проведе през месец април в гр. Бреша, Италия.

   За допълнителна информация: тел.+359 878 939 710,  ел.поща:  booktrailer.bg@gmail.com

Резултат с изображение за ERASMUS Резултат с изображение за BOOKTRAILER FILM FESTIVAL

 

 

„Най-добрият киносалон в света е мозъкът, и ти разбираш това, когато четеш хубава книга. “ Ридли Скот

Здравейте, ние, учениците и учителите от 105. СУ „Атанас Далчев“ работещи по проект ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education, искаме да ви разкажем за прекрасната ни работна екскурзия в Сапарева баня през този уикенд, благодарение на която се научихме как да бъдем още по-отговорни към това което правим, как да работим в екип и да си помагаме взаимно. 
Целта на работната екскурзия беше да разпишем план за действие и да разпределим задачите, свързани с организацията на първия ученически Буктрейлър филм фестивал в България. Успяхме да свършим чудесна работа и успоредно с това имахме време за себе си, за съвместни забавления, игри и рефлексии, чрез които да се опознаем повече и да оценим уникалната личност на всеки от нас.
На тръгване от София, в петък сутринта (09.02.2018г.), прекарахме няколко часа в NU Boyana Film Studios, където разгледахме декори и научихме нови и любопитни факти директно от „кухнята“ на филмовата индустрия. Наш водач в това приключение беше г-н Ивайло Грънчаров, директор на колежа за кинокадри FilmForge към киноцентъра, който ни разказа вълнуващи истории и дори, за наш невероятен късмет, уреди да ни допуснат в закрито студио по време на заснемането на сцени за нов чуждестранен филм! 


След това отпътувахме към нашата крайна дестинация – Сапарева баня и веднага щом пристигнахме оставихме куфарите, запретнахме ръкави и се захванахме за работа. Под ръководството на г-жа Нина Серкова си направихме план, разделихме го на главни задачи и чрез методът за провеждане на конструктивни разговори „Световно кафене“ се разпределихме в по-малки групи. Всяка си избра една по една задача, свързана с фестивала, след което, на ротационен принцип, всяка следваща група надграждаше разписаното от предишната с нови и нови идеи.

След двата дни, в които планирахме, събирахме информация и обсъждахме идеи, можем да кажем,че вече сме професионалисти в разписването на план за голямо събитие! Разбира се, помогна ни и опитът ни като доброволци в две големи конференции през миналата година.


В последната вечер, посветена на литературата, г-жа Миглена Вергилова организира рецитал. Беше прекрасно, защото всеки имаше възможност да се изяви по различен начин – с авторски, любими или импровизирани на момента стихове.
И да, истина е, че за първи път се връщаме уморени от екскурзия, но колко сладка е умората от добре свършената работа!
Всички сме доволни от постигнатото и сме мотивирани да продължим да работим на високи обороти, въоръжени с ентусиазъм и с желание да творим, готови да реализираме фестивал, на който да споделим с други връстници и учители от цяла България идеята за създаване на буктрейлъри!
Очаквайте ни скоро с нова информация за проекта!
Фестивалът ще се състои на 23 март, все още няма да издаваме мястото на провеждане, програмата и часа за среща, но обещаваме, че ще бъде вълшебно преживяване!

 

От една година 105 СУ „Атанас Далчев“  работи по иновативен проект ERASMUS+  KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428 съвместно с Природо-математическия лицей „А. Калини“/ гр. Бреша-Италия/ в сътрудничество с френския лицей „Албер Камю“/гр. Фрежус/ и институт „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych“/гр. Нови Тарг- Полша/. Този проект среща ученици от различни страни, за да представят своята гледна точка за книги, които са прочели, с помощта на съвременни аудио-визуални средства.

Целта на проекта е да разшири използването на буктрейлъра като средство за насърчаване на четенето. Бенефициенти са учениците от участващите средни училища, които непряко се възползват от уеб-интерактивна платформа и имат възможност за участие в Европейски буктрейлър филм фестивал в гр. Бреша, Италия, както през първата, така и през втората година на проекта.

На 07.04.2017  г. Любомир Живков от 9 „б“ клас на 105. СУ „Атанас Далчев“ спечели първата награда на международното учителско жури на Европейския филмов фестивал за буктрейлъри проведен в гр. Бреша, Италия.

През месец март 2018 г. ученици и учители от 105. СУ „Атанас Далчев“ ще организират Национален ученически фестивал за буктрейлъри в гр. София.

През месец април 2018 г. ще се проведе и традиционният Европейски филмов фестивал в гр. Бреша, Италия.

За регистрация и участие: http://www.booktrailerfilmfestival.eu/index.php

Проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA

Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556.
Мобилност 6 – Италия

От 21 до 23 април 2021г. в рамките на три дена се проведе финалната мобилност 6 по проект Art Trailer Erasmus+, която поради световната пандемия от Ковид 19 се проведе във виртуална среда чрез използване на платформата MS Teams. Домакин беше Италия и училището партньор по проекта в гр. Бреша. По проекта работиха и училищата партньори от Австрия и Полша. Участие от 105. СУ „Атанас Далчев“ взеха учениците Тихомир Спасов от 9а клас, Венета Роглева от 9а клас, Александра Христова от 9б клас, Лиляна Аргиров от 9 б клас, Мила Венчева от 9 в клас, както и учителите Чавдар Ветов и Мирела Марчева.

Ето какво споделиха Тихомир и Александра за своето участие в проекта:

Тихомир: Аз бях част от „Pink Team“. В моят отбор бяха също Фредерика, Франческа и Джулия – от Италия и Каспър, Карол и Лудвиг от Полша.

          Първият ни ден започна със сутрешната среща, в която се разходихме виртуално из България, Австрия, Полша и Италия. Но най ме впечатли множеството презентации и видеа от италианците. Минахме през Бреша, Милано, Венеция, Флоренция, Рим и Неапол. През следобедната среща, когато всички бяхме разделени на екипи, всички участници от нашият екип решихме първо да се опознаем. И така всеки разказа от къде е и малко повече информация за себе си. След това почнахме да споделяме снимки на градове и населени места от нашата държава, с малък текст към тях. И така свърши първият ден.

          Вторият ден пак започна със сутрешна среща с всички участници и учители в проекта, раздадоха ни задачи и се разделихме отново. През този ден трябваше да направим виртуален музей, в който трябваше да сложим картини, които ни харесват натюрморт и освен тях, всеки трябваше да е направил снимка с име „Закуска с гледка“. Сложихме и нашите снимки и продължихме към следващата задача, която беше да слагаме снимки или картини, които са свързани с Ковид през очите на изкуството. И след като завършихме и тази задача се оттеглихме за почивка и в трепетно очакване на финалният ден.

          Ето го и него „Ден три“. Той започна с кратка сутрешна среща за раздаване на задачи и пак се отправихме към отделните екипи. Този ден имахме само една задача, а тя беше да направим нещо с което ще се запомни нашият екип и довършване и дооформяне на предишните задачи. Като спомен, нашият екип реши да направим колаж с наши думи, в които обясняваме какво ни е впечатлило и с какво ще запомним тез три дни. След като бяхме готови се върнахме в конферентната зала и сутрешното събрание и започнахме с проектите, всичко мина перфектно и дойде най-чаканият от мен момент, представянето на арт трейлърите. България първа трябваше да представя и моят трейлър беше първи, който направихме съвместно Венета Роглева също от 9а клас. Всички бяха впечатлени и мисля, че им хареса, за което съм много благодарен.

Като цяло, тези три дни бяха незабравими, защото това беше първият ми подобен проект, за което съм много щастлив. Ползите от него са: много нови приятели, усъвършенстване на английския и италианския и разучаване на напълно нови програми и сайтове, с които до сега не бях работил.

Александра: Този проект представлява пътуване до различни европейски държави и обмен на ученици. За жалост, поради пандемията нямаше как да се пътува, но проекта се проведе онлайн. Да, със сигурност не е същото, но си изкарах чудесно. В проекта държавите, които участваха бяха Италия, Австрия, Полша и разбира се България. Първия ден започнахме, като учениците от Австрия, Полша и България представихме по няколко забележителности чрез презентации, а след това посетихме Италия виртуално. После се разделихме на екипи, където бяхме по около 8 човека и трябваше да правим различни проекти. Първия ден през по-голямото време прекараме като се запознавахме, а след това попълвахме картата на съответните държави с различни забележителности, за които бяхме научили малко по-рано през деня. На втория ден продължихме с виртуалната си разходка през Италия. След това отново се разделихме по екипите си, като всеки екип направи виртуална галерия, в която поставихме снимки от закуската си с гледка, задачата която ни беше възложена от предния ден. На третия и за съжаление последния ден, ученици от държавите-партньори по проекта, представиха своите трейлъри, свързани с произведения на изкуството. След това си припомнихме кой беше „виновникът“ за виртуалния проект. Гледахме филми, свързани с пандемията, които наистина бяха разтърсващи. После се разделихме за последно по екипите си, където правихме видеа, пълни със снимки, чрез които показахме как сме си прекарали през тези дни. Накрая се събрахме всички в онлайн стаята, където ги представихме. После си казахме довиждане с участниците в проекта. И това беше всичко, в този момент осъзнах какви неща бях преживяла за това кратко време и очите ми се насълзиха. Бях завързала приятелства с хора от различни места и това наистина е невероятно! Искрено се надявам да имам възможността отново да участвам в подобни проекти, живот и здраве на живо.