Слово на Цветанка Костадинова, директор на 105.СОУ

IMG_4258Отново е 15. септември, невписан в календара празник, но неповторим по своята тържественост.

В този ден, когато лъчите на слънцето все още ни напомнят за току – що отминалото лято, ние българите с чувство на гордост повеждаме нашите деца към родното училище.

Като директор на това училище за 11.година заставам пред вас в този специален ден. И винаги го правя с любов и с вълнение.

С любов, защото наистина обичам учениците и училището, защото ми е ценно и скъпо както миналото, така и бъдещето на това училище, и с вълнение, защото знам каква отговорност лежи на моите плещи, на плещите на моите колеги и на вашите плещи скъпи родители.

В днешното си обръщение бих искала да акцентирам върху три изключително важни думи – очи, сърце и ум.

Защо очи?

Защото времето в училището е време, в което трябва да се гледа и вижда най- важното. Да се гледа и вижда учебния материал, да се гледат и откриват добрите приятели, да се гледат и виждат бъдещите успехи. Знам, че ако си отваряме очите и виждаме най- важните неща, успехите няма да закъснеят.

Защо сърце?

Защото без любов и сърце всичко губи смисъл. Училището е място, където нашите сърца се срещат и опознават.

Защо ум?

Ние, българите имаме прекрасна поговорка” „Опичай си ума”.

Да си опичаш ума означава да внимаваш какво се случва, да осмисляш случилото се, да предвиждаш какво ще се случи. Да си опичаш уча означава и още винаги да тежиш на мястото си, да желаеш и да мечтаеш да се развиваш. И не на последно място – да си добър човек.

Именно от съчетанието на очи, сърце и ум хората стават човеци, стават личности. А девизът на нашето училище – „Характер и талант” – предполага личности.

На този ден най- развълнувани са онези, които за първи път прекрачват прага на това училище – първокласниците.

Обръщам се към вас скъпи първокласници, не само защото сте най- малките и тази година ще бъдем заедно за първи път, а защото наистина имате нужда от нашата любов и грижи. Гарантирам, че вашите учители са добре подготвени, мотивирани, знаещи и можещи.

Гарантирам и затова, че те обичат децата, че мислят както за вашите първи стъпки в света на познанието, така и за вашето бъдеще.

Обръщам се към вас, уважаеми осмокласници. Пожелавам ви търпеливо, достойно и с любов да извървите пътя на изучаването на чуждите езици, пътя на изучаване на новите технологии.

Знайте, че ви очаква много труд и нови предизвикателства. Затова ви пожелавам много успех и целеустременост.

Обръщам се и към най- големите ученици.

Скъпи дванадесетокласници, това е за вас последния първи учебен ден. Пожелавам ви пълна мобилизация и пълна концентрация за учене. Защото краят на 12. клас освен дипломи трябва да ви донесе и удовлетворение от прием не просто във висше учебно заведение, а прием във висше училище и специалност, които са ви по сърцето и възможностите.

Скъпи ученици, лятото свърши. Очакват ви дълги дни, изпълнени с уроци, контролни и класни работи. Приемете ги като проява на вашата воля и упоритост, на жаждата ви за нови знания. И знайте, че няма усилия и труд, които да останат невъзнаградени.

Скъпи колеги, на вас пожелавам неуморно да създавате и пазите най- голямото богатство на нашето училище – нашите възпитаници. Призванието на учителя е да съхрани ентусиазма, вечния стремеж към знанието и да го допълни с мъдрост и опит. Желая ви здраве, духовни сили и упоритост, за да преодолеем заедно трудностите и предизвикателствата на новото време.

Нека любовта на учениците бъде най-ценното признание за отговорния ви труд!

Уважаеми родители, вие сте наши помощници, вие сте нашите най – важни партньори. Пожелавам ви да подкрепяте своите деца в нелекия им път. Вдъхвайте им увереност и ги убеждавайте, че със своя труд и упоритост ще станат знаещи, можещи и успели хора!

Накрая се обръщам към всички, на които е близко 105.СОУ. Ние сме училище с традиции и с възможности. След година ни предстои юбилей – 80. години от създаване на нашето училище. Нека заедно и достойно посрещнем този юбилей. Нека името на патрона на нашето училище – Атанас Далчев, както и досега да ни вдъхновява, учи и закриля.

Нека силата на знанието ни води напред и нагоре. Нека светлина да озарява пътя, по който вървим и успехите да си множим.

Съзидателна и мъдра учебна година.

На добър път!!!

Цветанка Костадинова – директор на 105.СОУ „Атанас Далчев”