ЕРАЗЪМ+ Booktrailer Film Festival

„Най-добрият киносалон в света е мозъкът, и ти разбираш това, когато четеш хубава книга. “ Ридли Скот

Здравейте, ние, учениците и учителите от 105. СУ „Атанас Далчев“ работещи по проект ERASMUS+ – KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education, искаме да ви разкажем за прекрасната ни работна екскурзия в Сапарева баня през този уикенд, благодарение на която се научихме как да бъдем още по-отговорни към това което правим, как да работим в екип и да си помагаме взаимно. 
Целта на работната екскурзия беше да разпишем план за действие и да разпределим задачите, свързани с организацията на първия ученически Буктрейлър филм фестивал в България. Успяхме да свършим чудесна работа и успоредно с това имахме време за себе си, за съвместни забавления, игри и рефлексии, чрез които да се опознаем повече и да оценим уникалната личност на всеки от нас.
На тръгване от София, в петък сутринта (09.02.2018г.), прекарахме няколко часа в NU Boyana Film Studios, където разгледахме декори и научихме нови и любопитни факти директно от „кухнята“ на филмовата индустрия. Наш водач в това приключение беше г-н Ивайло Грънчаров, директор на колежа за кинокадри FilmForge към киноцентъра, който ни разказа вълнуващи истории и дори, за наш невероятен късмет, уреди да ни допуснат в закрито студио по време на заснемането на сцени за нов чуждестранен филм! 
След това отпътувахме към нашата крайна дестинация – Сапарева баня и веднага щом пристигнахме оставихме куфарите, запретнахме ръкави и се захванахме за работа. Под ръководството на г-жа Нина Серкова си направихме план, разделихме го на главни задачи и чрез методът за провеждане на конструктивни разговори „Световно кафене“ се разпределихме в по-малки групи. Всяка си избра една по една задача, свързана с фестивала, след което, на ротационен принцип, всяка следваща група надграждаше разписаното от предишната с нови и нови идеи.

След двата дни, в които планирахме, събирахме информация и обсъждахме идеи, можем да кажем,че вече сме професионалисти в разписването на план за голямо събитие! Разбира се, помогна ни и опитът ни като доброволци в две големи конференции през миналата година.
В последната вечер, посветена на литературата, г-жа Миглена Вергилова организира рецитал. Беше прекрасно, защото всеки имаше възможност да се изяви по различен начин – с авторски, любими или импровизирани на момента стихове.
И да, истина е, че за първи път се връщаме уморени от екскурзия, но колко сладка е умората от добре свършената работа!