„Моите различни Аз” – Италианският културен институт, Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” и 105 СУ „Атанас Далчев” представят…

моите различни аз

„Моите различни Аз”

Италианският културен институт, Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” и 105 СУ „Атанас Далчев” представят двуезичния поетичен сборник „Моите различни Аз” в Литературен клуб „Перото” – НДК в сряда, 12 февруари 2020г., от 17:00 часа. Необикновеното е, че стиховете са писани, а и превеждани, от учениците в Лабораторията за поезия към столичното училище.

Съставител на книгата, ръководител на лабораторията и главен вдъхновител е Жанет Борлакова – преводач и преподавател по италиански език. Българският редактор на стиховете е поетесата Ивета Данаилова, автор на няколко книги. Изданието има и своя италиански съставител и редактор – Стефано Келини, който е и преподавател по италиански език и философия.

Ето какво казват редакторите за изданието:

Ивета Данаилова: „Моите Различни Аз” е една доста необичайна и красива книга. Не само защото е двуезична и е изкушение за две публики. А и защото стиховете са писани, та и превеждани от млади умове и души. Дори има и такива, които са създадени в оригинал на италиански от български ученици. А всичко това вече е декларация за талант, за творческа смелост и за майсторство на превода. И не на последно място, книгата е изключителна с това, че е събрала зад кориците си респектиращо голям брой наградени в италиански литературни конкурси стихове.”

Стефано Келини: „Възможно ли е да пишем още поезия? Надявам се и го усещам с цялото си същество… Да намерим думите, за да се почувстваме прегърнати в света от нещата, които за нас имат истински смисъл, отвъд пространството и времето… Точните думи са начин да устоиш, за да съществуваш и да кажеш: ”ето ме, жив съм, има ме и, въпреки всичко, е прекрасно!” ”

В премиерата ще чуем думи на Георги Константинов, който освен голям български поет и писател, директор на сп.„Пламък”, е и дългогодишен главен редактор на съществувалото в близкото минало легендарно списание за ученическо творчество „Родна реч”.

А за своята мисия Жанет Борлакова споделя, че целите на Лабораторията са да акцентира върху духовните качества и емоционалната интелигентност на младите хора и така да развие способността им за творчество, при това в процеса на усвояване на чуждия език. Повече от тайните и от кухнята на тази лаборатория можете да разберете на премиерата на сборника. Заповядайте!