Поздрав на г-жа Цветанка Костадинова, директор, по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24.май

24 май

Скъпи ученици,

Уважаеми колеги и родители,

24 май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа.

24 май носи особен ореол.

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Празникът на славянската писменост и просвета заема специално място в сърцето на всеки българин. Защото наличието на писменост винаги е предпоставка за напредък, развитие и усъвършенстване. Малко нации могат да се похвалят с това, че имат своя писменост. Затова и всеки един от нас на този ден изпитва особено вълнение. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е велико, защото ни е съхранило като нация в трудни времена. То отразява в най-пълна степен стремежа на народа ни към просвещение и духовно израстване.

Нека днес да отбележим  подобаващо най-българския празник и да отправим най-хубавите пожелания към тези, които ги заслужават.

На първо място учителите!

Честит празник, уважаеми колеги!

Благодаря ви, че в тези трудни дни, дни на изпитание, вие доказахте, че да си учител не е просто професия, а призвание. Благодаря ви, че дадохте всичко от себе си, за да могат нашите  ученици да покриват не просто държавните образователни, а житейски стандарти, които да ги възпитат на морал, етичност, емпатия, защото най-важното е нашите ученици да бъдат преди всичко добри хора, с добри сърца и с добри дела зад гърба си, защото такива хора променят света.

Благодаря ви, че сте щедри на време, че подготвяте интересни и вдъхновяващи материали, че отделяте време за разговор с колеги и родители, за да подкрепите заедно едно или друго дете. Благодаря за вашата отдаденост и  ентусиазма, който предавате на  децата.

Благодаря ви, че намирате сили да се усмихвате след нелекия работен ден!

Творчеството е неизменна част от вашия труд. Работата ви е многостранна и отговорна. Призванието е вдъхновение. Удовлетворението от работата е основна движеща сила. Затова носете винаги светлината на този празник в душите си!

Има два вида учители – такива, които те заливат с толкова много информация, че оставаш скован, и такива, които само с един малък подтик, ти вдъхват сила, с която можеш да скочиш чак до небето. Вдъхвайте сила,  давайте криле на учениците за да не бъдат сковани, а да могат смело да полетят нагоре към небесните простори.

Гордостта на учителя е в растежа на засадените семена. Пожелавам ви да се радвате на много поникнали семена и да се наслаждавате на тяхното бързо израстване.

Честит празник, скъпи ученици!

24 май е преклонение пред делото на светите братя Кирил и Методий, този празник е урок за вярност и родолюбие, който  трябва добре да  научите!

И помнете, да се учиш е все едно да плуваш срещу течението, щом спреш, отнася те назад. Затова не преставайте да учите, за да може течението да ви помогне да  плувате напред        и да акостирате на онзи бряг, където ви чака успех. Грабете с  пълни шепи  това, което ви дават вашите учители!

И помнете – „Народността не пада там, дето знаньето живей!”

Уважаеми родители,

Благодаря ви, че в тези трудни за всички ни дни, бяхте близо до децата си и подкрепяхте както тях, така и учителите. Без вас нито учителите, нито децата щяха да се справят сами. Вие влязохте в активна партньорска роля, която направи обучението в електронна среда възможно.

Новото глобално информационно общество поставя на изпитание редица поведенчески стереотипи и модели на отношения. За днешното дете училището не е единствен източник на знания, в което всички сме убедени. В съвременния свят, ние учителите, сме призвани и носим отговорността при формиране на младите личности.

През тези два месеца всички осъзнахме, че успехът на децата ни ще бъде факт, ако заедно работим и гледаме в една посока.

Най-важната професия на света е професията – родител, но нека не забравяме, че учителите всъщност са другите родители на децата ви – тези, на които ги оставяте за 8, че и повече часа на ден. Че учителят е човек, който общува с много деца, които трябва да опази живи и здрави, и едновременно с това да постави основите на знанието в живота им. Затова бъдете благодарни и признателни на учителите на вашите деца. Те го заслужават.

С вашата   човешка подкрепа и признателност, ЗАЕДНО можем да отгледаме умни и достойни хора.

Честит празник на всички, които търсят и искат не само материални придобивки, но и духовна храна.

24 май е ден на равносметка и пожелания да използваме повече красиви български думи и по-малко чуждици, които правят езика ни по-беден и

лишен от своята уникалност.

Да се знаят и говорят чужди езици е предимство и път към нови знания и контакти.

Да не познаваш и тачиш собствения си език обаче със сигурност е път към посредственост и обезличаване.

Нека не допускаме това!

Нека ценим и обичаме езика и писмеността си!

Честит празник!!!

Цветанка Костадинова,

директор на 105.СУ „Атанас Далчев“