Мобилност по проект ЕРАЗЪМ + ART|TЯA

erasmus

Art Trailer Erasmus+ 2018-1-IT02-KA229-048556_4

Мобилност 5 – Австрия

От 24 до 26 март 2021г. в рамките на три дни се проведе Мобилност 5 по проект Art Trailer Erasmus+, която поради световната пандемия от Ковид 19 се проведе във виртуална среда чрез използване на платформата MS Teams. Домакин беше Австрия и училището партньор по проекта в гр. Лицен. По проекта работиха и училищата партньори от Италия и Полша. Участие от 105. СУ „Атанас Далчев“ взеха учениците Калина Пройкова от 10.б клас, Тихомира Йоргова от 10.б клас, Рая Славчева от 10.б клас, Габриела Петрова от 12.а клас, Димитър Димитров от 12.в клас, както и учителите Чавдар Ветов и Мирела Марчева.

Програмата на мобилността включваше представяне на забележителностите на Австрия, разпределяне на учениците по групи, запознаване със стъпките, които изграждането на една история изисква и взаимното създаване на такава, където креативното мислене не бива ограничено и при нужда, екипът от Австрия, включващ учители, се отзоваваше на помощ.

Първият ден започна с представянето чрез презентации на всяка страна участник по проекта. Всички бяха запознати с библиотеката на абатството Admont, огромна библиотека с красива архитектура, изкуство и голямо разнообразие от книги. Библиотеката крие някои тайни, като врати, скрити сред рафтовете с книги. Имаше виртуална обиколка из библиотеката, която даде възможност на участниците да видят неща, които обикновено не биха могли да забележат на място.

Учениците бяха запознати с програмата SWAY, която ще използват, за да създадат своята история.

След като учениците бяха разпределени в 8 групи, те имаха възможността да се опознаят, за да могат в следващите два дена сплотено да напишат една история, която в третия и последен ден да представят гордо пред всички като един отбор.

През втория ден от виртуалната мобилност учениците получиха въведение в творческото писане с невероятна и подробна презентация от г-жа Lisa Schantl. Всяка група започна работа по разказване на своята история и обсъждане по-подробно за какво ще става дума в нея.

На следващия ден всяка група започна да работи по създаването на своя собствена история в SWAY. Всичко беше събрано в историята, която по-късно беше представена. Учениците трябваше да попълнят въпросник за своето преживяване. Всяка група се редуваше, представяйки създадените от тях истории, някои от тях бяха невероятни, изпълнени с много креативност. Всяка една беше уникална по свой начин.

След като всички приключиха с представянето на своите истории, дойде време за заключителни думи и сбогуване.

„Този проект беше много полезен, пълен с възможности и забавление за всички! Запознахме се с нови хора от различни страни и станахме приятели с тях. Научихме се как да работим в екип с хора, които никога досега не сме срещали, а това ще бъде полезно за нашето бъдеще. Когато сме поставени в ситуации с ограничено време и хора, които не познаваме, трябва да знаем как да се адаптираме към неща, с които не сме свикнали и мисля, че това беше идеалната възможност.“

Тихомира

„Смятам, че всички изкараха едни прекрасни три дена, правейки нещо различно. Аз лично бих участвала отново, ако имам възможност. Срещнах невероятни хора, екипът ми беше наистина страхотен и пълен с мили момичета, а учителите от всички страни бяха много любезни. Всеки трябва да изживее такава среща поне веднъж в живота си, ако получи възможността, преживяването е невероятно!“

Калина