„Ден на четенето” в 105-то

ден на четенето

Първият „Ден на четенето” в България се проведе на 17 ноември 2023 година. Инициативата е на фондация “Четене”, която се реализира в сътрудничество с фондация „Детски книги“ и Сдружение „Книги и четене“ и подкрепата на Stiftung Lesen (Фондация „Четене“), Германия. Този ден стана част от традиционната за нашето училище Седмица на четеното. В нея се включиха редица класове с прекрасни инициативи, в които да се провокират учениците да търсят знание и забавление в страниците на книгите.


В инициативата Ден на четенето се включиха и малките първокласници от 1.б клас с класен ръководител Мария Стоилкова и учител ЦДО Татяна Алексиева. Не случайно този час нарекохме „Бабо, почети ми приказка!“. В приятната атмосфера на любими баби – Ветка Таскова, Екатерина Попов и Антоанета Манова учениците слушаха български народни приказки. Бабите-учителки споделиха свои мисли относно важността и ползите от четенето.


Под надслов „И ние можем да четем“ премина Деня на четенето в 1.в клас.


Четенето дава възможности

За седма поредна година Здравко Ценов, родител на ученик от 3. А клас, дарява книги за класната библиотека.

С мисълта, че малките стъпки водят до големи промени, той всяка година подбира определени заглавия, с които да провокира децата да четат повече, за да развиват своето въображение и да повишат своята мотивация за учене. След като вече е дарил цяла поредица от книги, включени в учебните програми от първи до четвърти клас, тази година показа на децата забавната страна на четенето. Книгите, които учениците получиха, са подходящи за четене в междучасията и макар текстовете да са под формата на вицове за деца или кратки забавни истории, те определено ще развият умения за съставяне на устен текст и пресъздаване на емоции. За да даде възможност на децата да научат нещо ново и изключително полезно за тяхното бъдеще, г-н Ценов фокусира вниманието на учениците върху една от тях – „Книга за парите за деца и тийнейджъри“. И за да бъде въздействието още по-голямо, семейство Ценови организира среща с издателя и автор на книгата Чавдар Атанасов.

Той и сина му Светослав разказаха на децата за дългия процес на издаване на една книга. Г-н Атанасов сподели, че идеята за Книгата за парите е именно на неговия син. В нейните страници децата могат да открият отговори на въпросите Какво изяжда нашите спестявания и доходи?, Какво е бюджет?, Как да инвестираме?, Как и откъде да вземем идеи за добри инвестиции? И ако имаме добре настроени „антенки“, то със сигурност сме поставили началото една добра финансова грамотност.

Случайно или не, това събитие бе финалът на Седмицата на четенето в 3.а клас, която започна с провеждането на първия Ден на четенето в България – 17.11.23 г.

За да бъде отбелязан този ден, учениците от 3.а клас прочетоха различни приказки за Хитър Петър. С техните прочити и илюстрации се изработи книга. Разгърнете нейните 50 страници и ще се потопите в света на шегите и остроумието на именития герой.

Десетокласничките Никол Георгиева и Гергана Живкова в Деня на четенето запознаха децата с книгата „Синият остров“.

Като част от Седмицата на четенето учениците от 3.а клас споделиха и любимите си книги, като направиха изложба със страници от читателски дневник. Така се надяваме, че ще мотивираме своите приятели също да ги прочетат и да имаме общи теми за разговори в коридорите, защото „Четенето дава възможности“.


В деня на четенето в 3.б клас се случват чудеса!

Третокласниците прочетоха любими истории пред учениците от 1. клас, а Евдокия от 10. клас стана приятел на 3.б след като им прочете своя любима приказка. Класната стая се обкичи с табла с листове от читателски дневник с прочетени от децата книги и илюстрация на герой от литературно произведение „Хитър Петър“.