105.СОУ с престижна награда от Президента Росен Плевнелиев

_X9O2597_2Годишните награди „Доброволческа инициатива“ се организират от фондациите „Лале“ и Националния алианс за работа с доброволци от 2011 г. насам. Тази година за приза бяха номинирани 40 доброволчески инициативи от цялата страна. В присъствието на президента отличия получиха доброволческите инициативи на ученици и преподаватели от 105 СОУ „Атанас Далчев“, на служители на компанията „Телус Интернешенъл Юръп“ и на туристическо дружество „Приста“. Тази година за наградите бяха номинирани 40 доброволчески инициативи от цялата страна.

Европейската култура на съпричастност и единство е в основата на доброволчеството и точно тя ни прави свободни хора, личности, но и силно общество, което има каузи и мисия и е готово да помага на нуждаещите се.  Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на Годишните награди „Доброволческа инициатива“ за 2015 година.

Президентът апелира към доброволците повече да говорят за своите дела, да споделят идеите си, „за да палят искрата в обществото“, така че към каузата им да бъдат привлечени повече хора със същия хъс за промяна и със същите ценности. „Нека всички доброволчески инициативи бъдат оповестявани публично, да дадем гласност за ползите от вашата работа, за реалните резултати, които доброволчеството постига за България и така ще привлечем нови съмишленици“, призова Росен Плевнелиев.

„Днес в България виждаме много повече хора от различни възрасти и населени места да даряват труда си, времето, енергията си и да правят България по-добро място за живеене. Всяка благородна инициатива си заслужава и всяко добро дело ни обединява, а помощта към нуждаещите осмисля битието ни. Вие давате пример на всички, за което ви благодаря. Гордея се с делата ви, с вашия ентусиазъм и вяра и пожелавам повече хора в България да се заразят от тях“, обърна се към доброволците президентът Росен Плевнелиев.


Държавният глава посочи, че живеем в трудни времена, а на изпитание са подложени ценностите ни и начинът ни на живот. „Когато е трудно и тежко, трябва да следваме мечтите си, а не страховете си. Няма да се предадем, а ще вървим напред, защото няма да загърбим традиционните за българите ценности, градени от векове – толерантност, хуманност, уважението към различния. Няма да бъде загърбено и желанието на всеки да подаде ръка на човек в нужда“, подчерта президентът Росен Плевнелиев. Според държавния глава, това е начинът да покажем, че няма да изменим на девиза на Европа „Единство в многообразието“. Президентът припомни, че на 5 декември Международният ден на доброволеца ще бъде отбелязан юбилейно за 30-а поредна година.

54321