ЕРАЗЪМ+ и 105.СУ с партньори от Италия, Франция и Полша в Booktrailer Film Festival

logo erasmus logo progettoОт тази учебна година 105 СУ „Атанас Далчев“ стартира проект  ​​по програмата ЕРАЗЪМ+  в частта „Стратегически партньорства за подкрепа на иновациите” с партньори от Италия, Франция и Полша. Booktrailer Film Festival e  насочен към насърчаване на четенето при подрастващите чрез дигитално оборудвано, колаборативно и неформално образование.

Проектът е двугодишен, включва редица разнообразни задачи и в него ще вземат участие екипи от колеги и ученици.

А какво всъщност представлява един буктрейлър?

Буктрейлърът е 2-3 минутна видеореклама на книга, която чрез техники, близки до филмовите трейлъри, се създава, за да промотира дадена книга в интернет пространството. Това е нова форма на изкуство, което успява да придаде визуална форма като съчетава езика на словото, музиката, образа и движението. Тя е главната връзка между визуалните изкуства, литературата и Интернета, позволяваща на учителя да превърне часовете по литература, чужди езици, ИКТ и др. в още по-интересни и да даде възможност за създаването на иновативен краен продукт на техните ученици. Основната функция на буктрейлъра е да рекламира новата книга по бърз и ефективен начин като привлече вниманието на голяма част от публиката.

Изработването на буктрейлър е сложен процес, който съчетава литература, кино и ИКТ: тази сложност на планове ще даде възможност на учениците, които работят самостоятелно или в рамките на една група, да управляват и развиват различни умения (езикови и експресивни, работа с текст, съвместно обучение, работа в екип, технически компетенции за видеозапис, редактиране и монтаж и др.), както и да влязат в ролята на режисьори, актьори и осветители.

Крайният продукт ще бъде представен на останалите участници  чрез създадена в рамките на проекта, внедрена и персонализирана уеб-платформа с интерактивни учебни пътеки за учениците, които ще бъдат актуализирани от учители в четирите страни и от самите ученици, по време на жизнения цикъл на проекта.

Бенефициенти са учениците от участващите средни училища, които непряко ще се възползват от уеб-интерактивна платформа и дейността на booktrailer, тъй като всички те ще имат възможност за достъп до платформата и участие в Европейски буктрейлър филм фестивал в гр. Бреша, Италия, както през първата, така и през втората година на проекта.

През периода януари – март 2017 година всеки ученик (или група от ученици) в гимназиален етап в 105 СУ ще може да качи в уеб-платформа изработения по предварително обявени критерии буктрейлър, а чрез онлайн гласуване и предварително избрано жури 5 от тях ще бъдат класирани за участие в „Европейски буктрейлър филм фестивал“ в гр. Бреша, Италия през м. април 2017 г.

 По проекта са предвидени и 3 мобилности на ученици. По 8 ученици от всяка държава участваща в проекта участваха в работилници за изработка на буктрейлъри в в гр. Фрежус, Франция през м. януари 2017 г., същият брой ученици ще участват в още 2 мобилности в гр. Бреша, Италия през м. април 2017 и м. април 2018 г.