105 обра наградите в състезанието по информационни технологии „Големият до мен“

Големият до мен

На 20 април 2019 година за десета поредна година в 134. СУ „Димчо Дебелянов“ се проведе състезанието по информационни технологии „Големият до мен“. В него участват ученици от 5 до 7 клас, заедно със свой по-голям роднина или приятел. Екипът изпълнява задача на собствен лаптоп, като само ученикът има право да работи с мишката и клавиатурата. Темата на състезанието бе „Медейна грамотност и критично мислене“. Организатори са Столична община, РУО – София-град, Асоциацията за развитие на София, Българска фондация ОРТ, ДЗЗД „Обучение“. Най-многобройни бяха участниците от 105. СУ „Атанас Далчев“ и 125. СУ „Проф. Боян Пенев“.

Състезателите от 5 клас трябваше да създадат три графични знака за правила за безопасен интернет. Победител в категорията е Калина Павлова от 105. СУ „Атанас Далчев“. Участниците в 6 клас първо отговориха на 16 въпроса, като ползваха вотинг система за гласуване, а след това трябваше да направят плакат на тема „Градски хакатон по медейна грамотност“. Първенец е Симона Симеонова от 105. СУ „Атанас Далчев“. В категорията 7 клас задачата бе да се направи презентация на тема „Медийна грамотност и критично мислене“, в която се представят резултати от анкетно проучване сред ученици по темата. Първото място тук е за Гергана Николова от 140. СУ „Иван Богров“.

След изпълнение на състезателните задачи за по-големите участници комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП-МВР, изнесе лекция за безопасния интернет и децата, а учениците имаха лего предизвикателство да направят името на състезанието от цветя с лего части.

слайдшоу Състезание по информационни технологии „Големият до мен“ в 134 СУ „Димчо Дебелянов“