Обръщение на Цветанка Костадинова, директор, по повод учебната 2019/2020 година

ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,
УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ и РОДИТЕЛИ,

Първият учебен ден е празник, който посвещаваме на тържеството на духа и знанието. Има нещо особено в този ден. Той винаги е бил тържествен за всички. Този ден събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта. Той символизира стремежа на българина към духовност, наука и просвещение. 15 септември е празник, който отбелязваме с радост и надежда, надежда за по- добро бъдеще за децата ни.

В този тържествен ден вратите на 105. СУ отново са отворени  празнично, за да посрещнат малки и големи ученици, учители, родители и всички, които изпращат с благопожелание за добро начало своите деца.

Най-вълнуващ е празникът за най- малките ни ученици –първокласниците.

СКЪПИ ПЪРВОКЛАСНИЦИ, този ден е много специален за Вас. Вие днес прекрачвате прага на училището и поемате по един дълъг път, водещ към знание и наука, към нови хоризонти, към задължения и отговорности.

Мили първокласници, радвайте се на Вашия първи учебен ден! Пожелавам Ви да бъдете щастливи четирилистни детелинки, пожелавам ви  нестихващо любопитство към новото и познанието. Умението да четете, пишете, смятате и разбирате ще отвори пред вас нови врати, които щ открит пред вас нови и непознати хоризонти. Подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по пътя на мъдростта и знанието. Бъдете здрави и ученолюбиви!

Вълнуващ е празникът и за ОСМОКЛАСНИЦИТЕ, повече от които влизат за първа година в 105. СУ „Атанас Далчев“ като наши ученици.

Скъпи осмокласници, поздравявам ви с направения избор. Надявам се, че всеки един от вас е открил своята творческа страна именно в това училище. Затова ви пожелавам успех и целеустременост.

Желая ви достойно и с любов да извървите пътя на изучаване на италианския и английски езици, пътя на хардуерни и софтуерни науки, пътя на новите технологии.

Знайте, че ви очаква много труд и нови предизвикателства.

СКЪПИ ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ,

предстои ви една много важна година, която е последно стъпало на стълбата на средното образование. Тази година е важна и решаваща за вас. Затова положете всички усилия, за да можете с лекота да извървите пътя до край. Вероятно не знаете със сигурност какви ще са професиите ви в  бъдеще, но не забравяйте, че само доброто образование гарантира успешна реализация и справяне с предизвикателствата на времето. Направете така, че заедно да бъдем горди.

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, благодаря за доверието на всички Вас, които сте ни поверили най-скъпото – своите деца. И вие, особено родителите на първокласниците, посрещате този ден с вълнение и дори с доза притеснение. Навярно се питате какво предстои на децата ви в училище – ще  успеят ли да се справят с новите предизвикателства, които ги очакват. Уверявам Ви, че както и досега, екипът на  105. СУ „Атанас Далчев“ ще прави най-доброто за учениците, за да може те да усвояват нови знания по европейски и световни стандарти, да са уверени и да получат качествено и професионално обучение.

СКЪПИ РОДИТЕЛИ, ние с вас имаме обща мисия – да образоваме децата си, да бъдат знаещи, можещи, добри и креативни хора. Само заедно можем да постигнем това. Подкрепяйте децата си вдъхвайте им увереност и възпитавайте у тях уважение към учителя и училището. Това е начинът да успеем в партньорство да изпълним общата мисия.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, необикновен и неповторим е всеки миг в училище, всеки ден е едно ново предизвикателство и едно ново начало. Да бъдеш учител, това е голямо богатство и огромна отговорност. Обществото разчита на нас. На нас е предоставена невероятната възможност да бъдем творци, откриватели, имащи прекрасната способност да изградим основата на знанието, на любознателността, на творчеството, да показваме пътя към красотата, към щастието и към любовта, да откриваме талантливите, да подаваме ръка на тези, които се нуждаят, за да подготвим всяко едно дете за най-строгия учител – живота и за най-мъдрия учител–книгата. Нека любовта на учениците бъде най-ценното признание за отговорния ви труд!

СКЪПИ УЧЕНИЦИ, първият учебен ден е нова страница в живота на всеки ученик, независимо дали стъпва на училище за първи път или за поредна година. Този ден вие поемате по нов път – понякога непознат, но винаги изпълнен с предизвикателства. Това е най-ценният път – пътят на просвещението, на знанията, на мъдростта, които ще ви дадат сили да преодолявате препятствия и да се справяте с трудностите, които ще ви научат да бъдете хора. Знанието е това, което ще ви направи уверени и отговорни към себе си и към останалия свят. То ще ви отвори нови врати. Ще ви даде нови възможности. Ще ви помогне да успеете в живота и да бъдете победители. И не забравяйте, че вие сте тези, които създават утрешното общество, които ще съхраните България и българското.

Стремежът към знанието е вечен, а поривът към него – благословен! Отново на училище! – една светла и красива спирка по пътя, наречен живот, откъдето всеки тръгва на крилете на мечтите си.

Пожелавам на всички ползотворна, безпроблемна и пълноценна 2019/2020 учебна година!

Бъдете благословени!!!

На добър час!!!