Под небето на Италия

под небето на Италия

От няколко години в нашето училище утвърдихме традицията на ежегодни образователни екскурзии под наслов „Под небето на Италия”, организирани от Методическото обединение по италиански език. Интересът е еднакво голям от страна на учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап. Неслучайно поставихме началото преди шест години с Рим. Потопихме се в атмосферата на Вечния град с всички негови исторически и културни забележителности, бяхме топло приети от тогавашните български посланици в Италия и Ватикана, Н.Пр. г-н Марин Райков и проф. Кирил Топалов, участвахме в час по италиански език в елитно римско училище.

Последваха не по-малко примамливи маршрути със запомнящи се забележителности на големите италиански области: Ломбардия с Милано и  Бергамо, Пиемонте с Торино, Венето с Венеция, Верона, Падова, Емилия-Романя с Болоня, Римини, Равена, Модена, Марке с Градара,  Сицилия с Катаня, Таормина, вулкана Етна, Рагуза, Сиракуза, Ното, Модика, Пунта Сека, Дона Фугата, Марцамеми, Тоскана с Флоренция, Сиена, Пиза, Лука, Ливорно, независимата държава Сан Марино.  

Със своята образователна насоченост екскурзиите, организирани по проекта за културен обмен „Под небето на Италия“ съвместно с Езиков и културен център „Тук България“ от Милано и Moby2Italia,  дават възможност на учениците ни да упражняват езика, да  почувстват атмосферата на Италия, да се потопят в  нейния ритъм на живот и темперамент.

Училището ни създаде традицията на образователните екскурзии с цел да насърчи изучаването на   италиански език,  да създаде устойчиви мостове за приемственост между класовете в отделните етапи на обучение, позволявайки на учениците да изживеят  магията на езика и Италия на живо.

Моменти от двете екскурзии осъществени тази година: „Магията на Емилия Романя и Тоскана“ и „Под небето на Неапол“ са показани в приложения снимков материал.