Първата регионална среща на училища − посланици на ЕП

знаме ЕС

Първата регионална среща на училища − посланици на Европейския парламент, събра над 170 ученици и учители от 16 училища от столицата и областите Софийска и Перник на 23 ноември 2022 г. в зала 10 на НДК.

Бюрото на Европейския парламент постави началото на нова инициатива в рамките на Програмата за училища − посланици на ЕП: срещи между училищата на регионален принцип. Целта на тези срещи е да се стимулира по-тясно сътрудничество между училищата посланици в страната чрез възможност за запознанство и обмен на опит, както и да се даде възможност за изява на учениците, работещи по Програмата. В първата част на събитието всяко от участващите 16 училища имаше възможност да представи екипа си по креативен начин. След това всички се включиха в игра, в която трябваше да познаят дали дадена новина е истина или не, а проф. Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ на Софийския университет развенча митовете за „забраните“ на кривите краставици, розовите домати и домашната ракия, наред с много други примери. .Темата за дезинформацията бе доразвита в последвалата дискусия, водена от журналистката Ива Тончева. След прожекция на 5-минутния документален филм „Границата“, учениците и учителите изказаха мнения по темата за границите в миналото и в съвременния свят, като включиха и въпроси като Берлинската стена и Шенгенското пространство. Те имаха възможност да споделят впечатленията си от филма с един от неговите създатели, журналистът Велислав Радев. В заключение бе посочено, че е важно да пазим възможността за свободно пътуване през границите, която ни предоставя членството в Европейския съюз.

Във втората част на събитието учениците бяха разделени на шест работни групи, които трябваше да допишат разказа си за Европа; да нарисуват европейския град, в който искат да живеят; да споделят зелените си идеи за своя дом, училище, град и страна; да представят визията си за европейското училище в бъдеще; да влязат в ролята на членове на комисията по бюджети на ЕП и да разпределят бюджета на ЕС; както и да опишат представата си за това как ще изглежда Европа след 50 години. Всяка от работните групи беше модерирана от старши посланик в Програмата. През това време учителите обсъдиха с Красимира Василева, председател на Националната асоциация на българските европейски клубове, особеностите и предизвикателства при работата с учениците по европейски теми. След това всяка от работните групи представи своите заключения и изводи, а в края на събитието учениците написаха своите вдъхновяващи послания за Европа.

Линк към публикация за събитието на страницата на Европейския парламент в България.