#CodeWeek


7—22 октомври 2023 г.

EU Code Week e инициатива, която насърчава програмирането и дигиталната грамотност в цяла Европа. Всички дейности имат за цел да насърчат хората от всички възрастови групи да изследват света на програмирането и технологиите, както и да развият осъзнаване за приложимостта на компютърното мислене в различни сфери на живота.

Г-жа М. Петрова – учител по ИТ в 105. СУ проведе практически занимания с ученици от 3. и 4. клас.

Учениците от 3.а, 3.б и 3.е клас програмираха малкия робот Моливко да чертае различни геометрични фигури, да издава звукови и светлинни сигнали. Беше интересно и децата се ориентираха доста добре с командите, макар и още да не са ги учили в часовете по КМ.

Учениците от 4.б и 4.в клас програмираха платка Micro:BIT да реагира на събития. Използвайки вградените сензори, направиха дигитално зарче, с което се състезаваха с г-жа Петрова. Научиха, че платката има сензори за температура и посока и ги използваха за термометър и компас.

Целта на подобни уроци е да се популяризира програмирането, да се покаже на учениците как идеите оживяват с помощта на програмирането, тези умения да станат по-ясни и разбираеми и да се съберат на едно място мотивирани хора, които искат да учат.