BOOKTRAILER FILM FESTIVAL 2024

btf booktrailer festival

На 12 април 2024 година се проведе XVII издание на Фестивала за буктрейлъри /Booktrailer Film Festival, BFF/  в гр. Бреша, Италия. В тазгодишното издание на фестивала  участваха рекорден брой държави, чиито буктрейлъри се включиха в надпреварата.

Горди сме да Ви съобщим, че европейската церемония по награждаването бе открита с буктрейлъра „Соларис“ по книгата на полския писател Станислав Лем.

https://booktrailerfilmfestival.eu/it/booktrailers?s=&edition=8&lang=bg&perPage=10&page=1

Този буктрейлър е различен от останалите. Той е част от дъщерния проект Read and shoot, в който участваме за втора поредна година. Целта на Соларис не беше да се състезава с останалите буктрейлъри, а да бъде реализиран от ученици от различни държави, като те работят в екип дистанционно върху заснемането, обработката и останалите етапи от създаването му.  Поздравления за нашите ученици Ема Танова и Денис Витков, които отговаряха изцяло за заснемането на буктрейлъра и които достойно представиха училището и държавата ни на международния фестивал за буктрейлъри.

Наградата на европейското жури спечели български буктрейлър, създаден от Гергана Иванова и нейният екип, в който участват Константин Петров, Вероника Денчева, Силвена Кралева, Теодора Тодорова, Анжило Джоджев. Всички тези ученици представляват СУ „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Силистра. Екипът от ученици работи под ръководството на г-жа Светлана Алтунян. Трейлърът е по книгата „Не заспивай“ илиStay Awake, трилър от авторката Меган Голдин. Учениците от СУ „„Никола Йонков Вапцаров“ решават да се включат в проекта и да създадат буктрейлър по книгата веднага щом чуват за тази възможност. Решават да действат и въпреки малкото време, което са имали, работата им е изключително организирана и професионална. Резултатите говорят сами за себе си!

Представители от 105. СУ „Атанас Далчев“ на Международния фестивал за буктрейлъри бяха г-жа Нина Серкова, г-жа Мария Чакалова – учители по италиански език, г-н Йордан Коралов и г-жа Светла Симеонова – учители по изобразително изкуство. Всички те придружиха четирима ученици от нашето училище, двама ученици от 12. А клас и двама от 11. А клас, поздравяваме всички за отличното представяне и за усилената работа!

Пожелаваме на всички много мотивация занапред, която да им донесе безброй бъдещи успехи и награди!