Ученическа мобилност по Програма Erasmus+В Италия по проект Еразъм

В периода 22-28 април 2024 г. група от 12 ученици от 105. СУ „Атанас Далчев“ – град София, ръководена от Нина Серкова – учител по италиански език и Йорданка Антонова – старши учител по химия и ООС, участва в ученическа мобилност по Програма Erasmus+ (https://www.facebook.com/EUErasmusPlusProgramme).

Дейността е осъществена в изпълнение на Договор за сътрудничество с Национален СТЕМ център (https://www.facebook.com/national.stem.center.bg) – гр. София по проект 2023-1-BG01-KA121-SCH-000125798, Ключово действие 1: Мобилност на ученици и членове на персонала в училищното образование.

Мобилността се проведе в гр. Бетонна (Черето), Италия в изпълнение на Партньорско споразумение с Agricola Alessandro Frascarelli di Martelloni Matteo (https://www.facebook.com/Agricer) като приемаща организация.


Понеделник (22.04.)

Нашето пътешествие започва в понеделник (22.04) от терминал 2 на летище „София“. Групата ни се състоеше от 12 души, а наши ръководители бяха госпожа Й. Антонова и госпожа Н. Серкова. Полетът ни продължи около 1 час и кацнахме на летище „Чампино“, Рим. Там ни посрещнаха нашите домакини –  двама братя със своето семейство –   Матео и Джованни, и българката – Руми. Пътувахме около 2 часа, за да стигнем до регион Умбрия в Централна Италия. Нашите домакини притежават стопанство, наречено Agriturismo il Cerreto, което се намира в провинциалната част на Умбрия, между Перуджа и Асизи, където произвеждат голямо разнообразие от домашно приготвени хранителни продукти, повечето от които станаха част и от нашето обедно и вечерно меню. Нощувахме в прекрасна къща, недалеч от самия ресторант, обградена от много маслинови дръвчета и обширни поля.

Вторник (23.04.)

На следващата сутрин бяхме поканени на първата ни закуска в il Cerreto, където имахме възможността да опитаме традиционни италиански специалитети. След закуската домакините ни предоставиха възможността да разгледаме селскостопанските им животни и зеленчукови насаждения, отглеждани в тяхната ферма. Обясниха ни как отглеждат доматите си и други зеленчукови култури, за да имат постоянен достъп до свежи зеленчуци през цялата година. След това ни показаха животните в стопанството – агнетата, козите, магаретата и прасетата, които отглеждат, за да произвеждат домашно прошуто. След обяд посетихме Scuola Superiore per Mediatori Linguistici di Perugia (Колеж по езикова и културна медиация) в Перуджа. Там взехме участие в конференция за специализиран превод на видеоигри, водена от Марко Кавалети. Конференцията предизвика нашия интерес не само защото преподавателят не използва сложна компютърна лексика, а лесно достъпен език, а и защото последваха игри, свързани с превода на текст, взет от видеоигри. След това посетихме Universita per stranieri di Perugia (Университета за чужденци в Перуджа), разположен в историческия център на града. Бяхме разведени из престижната сграда, която някога е била дворец на заможно италианско аристократично семейство. Денят завърши с вкусна вечеря в il Cerreto.

Сряда (24.04.)

От целия ни престой в Италия сряда беше най-натовареният ни ден. Той започна както предишните със закуска в il Cerreto. След закуската тръгнахме към Liceo Tecnico Economico  „F. Scarpellini“ (Професионално италианско средно училище „Ф. Скарпелини“), където наблюдавахме лабораторно упражнение и успяхме да видим специализирания им кабинет по аеронавтика. Ние пък  представихме презентация за България пред италиански ученици от 12. клас. След това се отправихме към ITS Umbria academy – двугодишна техническа академия за технологии и приложни науки, в която обучението съчетава теоретични и лабораторни занятия със стаж във фирми. Посещението ни започна с кратка презентация, която ни разясни в какво специализира учебното заведение. След това имахме възможността да присъстваме на лабораторно занятие и лично да се докоснем до тяхната практическа работа. Вечерта се прибрахме в il Cerreto, където завършихме деня с вкусните ястия на баба Дориана.

Четвъртък (25.04.)

Четвъртък започна както всички останали дни с уникална домашно приготвена италианска закуска, след която потеглихме към град Асизи. Първото нещо, което направихме, е да посетим Basilica di Santa Chiara. В нея са положени останките на Клара от Асизи, последователка на Франциск от Асизи и основателка на Ордена на бедните дами, известен днес като Ордена на Света Клара. По-късно посетихме и величествената базилика  “Santa Maria degli Angeli” .Тя е главната църква на Францисканския орден и един от основните центрове на католическо поклонничество в Италия. В църквата е погребан основателят на ордена, роденият в Асизи свети Франциск. След базиликата нашите преподаватели ни дадоха възможността да разгледаме историческия град и да си закупим сувенири. Преди края на деня посетихме и Basilica di Santa Maria Degli Angeli, малка базилика, намираща се в подножието на Асизи.

Петък (26.04.)

В петък след закуската потеглихме към Перуджа. Когато пристигнахме, се изкачихме на кулата Torre degli Sciri, висока близо 42 метра. След това продължихме към църквите Мadonna della luce и San Francesco al prato, но за съжаление последната беше затворена. Нашата разходка продължи към фонтана La sirena e la bimba al sole и конния паметник на Виторио Емануеле, където спряхме, за да си направим снимки. Като за финал посетихме подземния град Перуджа и Fontana Maggiore. След тези посещения имахме на разположение час и половина свободно време за разходка и пазар. По-късно отидохме да вечеряме в ресторанта и отпразнувахме осемнадесетия рожден ден на Жулиан от 11. б клас.

Събота/Неделя (27.04.)

Последният ни ден в Италия също беше изпълнен с много емоции. Сутринта закусихме и отидохме до близкото градче Бетона – малък средновековен град с голяма история зад себе си. Уредничката на музея ни отдели повече от час, за да ни разкаже историята на много от изложените експонатите. Завърнахме се в семейния ресторант където ни бяха връчени грамотите от проекта „Еразъм+“ от двамата братя Матео и Джовани. След обяд посетихме Беваня – малко средновековно градче, където през този период на годината се провежда възстановка на града и живота в него през Средновековието. В деня на нашето посещение успяхме да видим средновековна постановка. След вечерята последната вечер дадохме подаръци за спомен на нашите домакини, за да им благодарим, че по време на целия ни престои се грижеха за нас и ни караха да се чувстваме като у дома си. Това беше най-емоционалната вечер от всички досега. Сбогувахме се с нашия италиански дом рано сутринта и поехме към летище „Чампино“ в Рим, където се сбогувахме с прекрасната Италия и се завърнахме в България.


Ръководството на 105. СУ „Атанас Далчев“, учителите и учениците, включени в мобилността по проект 2023-1-BG01-KA121-SCH-000125798 по Програма Erasmus+ изказват искрената си благодарност на Национален СТЕМ център – гр. София за възможността да обогатим своя опит и знания, да опознаем културата на Италия и да преживеем незабравими моменти!